Vijesti

VISOKOG PREDSTAVNIKA: “Umjesto javnog uvida u njihov rad, političarima u Republici Srpskoj namjeravaju dati imunitet…”

U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju – poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Iz OHR-a u izjavi Feni naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS-u da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

-Saradnja s OHR-om je obaveza prema Dejtonskom mirovnom sporazumu – poručuju tim povodom iz OHR-a.

Iz američke ambasade u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će “omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS“.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktuelnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo.

-Nije uredu da mi koji donosimo zakone u Narodnoj skupštini imamo imunitet od krivičnog gonjenja, a oni koji treba da provode odluke donesene u skupštini mogu krivično da odgovaraju – izjavio je ranije Stevandić.

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. augusta 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost.

Ukoliko bude usvojen ove sedmice, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona.

SB

To Top
$(".comment-click-7526").on("click", function(){ $(".com-click-id-7526").show(); $(".disqus-thread-7526").show(); $(".com-but-7526").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });