Vijesti

Adnan Delić: Gaza je primjer, kao i BiH prije 30 godina, da prava nisu jednaka za sve

Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike uputio je poruku povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

“Danas je Međunarodni dan ljudskih prava i kako je vrijeme pokazalo ta ljudska prava su samo za određene ljude, ne i one ljude koji danas, kao i prethodnih dana svakodnevno nasilno umiru u Gazi.

Međunarodni dan ljudskih prava temelji se na konvencijama i deklaracijama koje tobože svima nama garantuju pravo na život, zdravlje, slobodu, hranu, liječenje, dostojanstvo, čast…”, naveo je Delić.

Potom je dodao:

“Gaza je primjer da ta prava nisu jednaka za sve, kao što je i Bosna i Hercegovina prije trideset godina pokazala da životi djece i ljudi u Bosni ne vrijede koliko vrijede životi drugih Europljana, a mi jesmo Europljani i to autohtoni, jedni od najstarijih europskih naroda. Pa ipak, konvencije i deklaracije nisu vrijedile za nas. Baš kao što ni danas, ni bilo koji drugi dan ne vrijede za djecu i ljude u Gazi.”

Između ostalog, upitao je šta slavi civilizacija danas?

“Čemu onda sve te deklaracije i konvencije? Kome su potrebne, ako prije svega, ljudskost zakaže svaki put kad zagusti na određenim predjelima ove Zemlje? Nama i ljudima Gaze sigurno ne vrijede mnogo jer ko nama garantuje da mi sutra ponovo nećemo prolaziti ovo što danas prolazi Gaza.

Čemu riječi bez djela? Čemu konvencije o ljudskim pravima ako se ne odnose na sve ljude? Šta slavi civilizacija danas? Šta obilježavaju mirotvorci svijeta danas? Ubijanje, izgladnjivanje, mrcvarenje civila i djece u Gazi”, zaključio je Delić.

N1

To Top
$(".comment-click-7524").on("click", function(){ $(".com-click-id-7524").show(); $(".disqus-thread-7524").show(); $(".com-but-7524").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });