ZASTUPNIK SDA MIDHAT ČAUŠEVIĆ: “NiP-u nije ni potreban izborni rezultat sve dok imaju naklonost Schmidta, SNSD-a i HDZ-a”

Činjenica je i da su NiP i Trojka SNSD-u isporučili sve željene pozicije u policijsko-obavještajnom sektoru, koje u proteklom mandatu nisu mogli imati, a posljedice takve politike tek slijede.

Izjava drugog zamjenika predsjednika NiP-a Denisa Zvizdića da je SDA ostvarila dobar izborni rezultat, ali da ima „nikakav koalicioni kapacitet“ je polovično tačna. SDA je ostvarila najbolji rezultat od svih stranaka koje su učestvovale na Općim izborima, kaže zastupnik u državnom parlamentu Midhat Čaušević.

“Samo u Tuzlanskom kantonu SDA ima glasova skoro koliko i Zvizdićeva stranka na nivou cijele Bosne i Hercegovine”, naveo je Čaušević u saopćenju za javnost.

Kaže da o kalicionom kapacitetu“ NiP-a i Trojke najbolje svjedoči činjenica da je njihovo učešće u vlasti na nivou Federacije posljedica Schmidtovih nametnutih odluka, a u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH posljedica direktnog izbora od strane SNSD i HDZ koji su izabrali svoje „muslimane iz Sarajeva“.

“Tamo gdje im Dodik nije mogao dati vlast u zamjenu za ustupke, a to je Federacija BiH, NiP i Trojka su nametnuti kao vlast privremenom suspenzijom Ustava FBiH, te davanjem ministarskih pozicija u zamjenu za glas. SDA, za koju “Dodikovi muslimani” kažu da ima „nikakav koalicioni kapacitet“, sa partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, te predvodi daleko brojniju grupaciju Bošnjaka u odnosu na Trojku, a pogotovo NiP. Da se ispoštovala većina i volja Bošnjaka NIP i Trojka ne bi bili vlast na nivou Federacije kao ni države. Volja većine u klubovima Srba i Hrvata je ispoštovana bez izuzetka na svim nivoima”, rekao je.

Dakle, kaže on, politika NiP-a je donijela da imaju nikakav izborni rezultat, ali zato imaju naklonost Schmidta, SNSD-a i HDZ-a.

“Činjenica je da je Trojka izgubila koalicioni kapacitet, ostali su im samo SNSD, HDZ i Schmidt ako zatreba dok su sve ostale bitne probosanske stranke na drugoj strani. Činjenica je da je u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH bilo sedam Bošnjaka, a da ih sada ima samo pet, s obzirom da je Trojka odlučila praktikovati „jugoslovenski princip“ isključivo u okviru bošnjačke kvote jer od Dodika i Čovića nisu smjeli zatražiti pozicije koje pripadaju Srbima i Hrvatima. Dakle, NiP i Trojka su sveli Bošnjake samo na četvrtinu ukupnog broja pozicija u Vijeću ministara BiH”, njegove su riječi.

Činjenica je i da su NiP i Trojka isporučili SNSD-u poziciju direktora UIO-a BiH, iako su ranije tvrdili da će na njoj „insistirati“ i time omogućili SNSD -u kontrolu nad finansijskim sektorom u državi.

Činjenica je i da su NiP i Trojka SNSD-u isporučili sve željene pozicije u policijsko-obavještajnom sektoru, koje u proteklom mandatu nisu mogli imati, a posljedice takve politike tek slijede.

“Jedina konstanta iz prošlog do aktuelnog saziva vlasti jeste pozicija Denisa Zvizdića, kojem sve ovo što mu danas navodno smeta iz prošlog mandata nije predstavljalo prepreku za imenovanje na čelo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, zaključio je Čaušević.

SB