Vijesti

JOE BIDEN MIJENJA POSTAVU U STATE DEPARTMENTU: Gabriel Escobar dobio novog šefa, koji je nekada savjetovao Madeleine Albright

Kao prvi izaslanik predsjednika za pitanja talaca od 2015. do 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju ureda i radio za siguran povratak stotinu američkih državljana.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je danas svoju namjeru da imenuje Jamesa C. O’Briena na poziciju pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Tako će specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar dobiti novog šefa.

James C. O’Brien trenutno služi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u američkom State departmentu, na toj poziciji je od 2022. godine. Prethodno je O’Brien služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bivši je službenik State departmenta i dobitnik brojnih nagrada za rad od 1989. do 2001. godine, piše Patria.

Bio je viši savjetnik bivše sekretarke Madeleine Albright, glavnog zamjenika direktora za planiranje politike i izaslanika predsjednika za Balkan. Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

Kao prvi izaslanik predsjednika za pitanja talaca od 2015. do 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju ureda i radio za siguran povratak stotinu američkih državljana.

Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne firme. O’Brien je stekao zvanje doktora nauka na Pravnom fakultetu Yalea, magistrirao na Univerzitetu u Pittsburghu i diplomirao na Macalester koledžu u St. Paulu, Minnesota. Član je Vijeća za međunarodne odnose i studirao je francuski i ruski jezik.

SB

To Top
$(".comment-click-6000").on("click", function(){ $(".com-click-id-6000").show(); $(".disqus-thread-6000").show(); $(".com-but-6000").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });