DAMIR MARJANOVIĆ KRITIKOVAO VLAST NA DRŽAVNOJ RAZINI: “Nisu odradili svoj dio posla i još nisu počeli raditi na realizaciji konkretnih problema”

Marjanović očekuje pojačan fokus na pitanjima obrazovanja u BiH, a s tim u vezi nedavno je inicirao, a potom i održao, neformalni sastanak sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom

Kako pokret “Za nove generacije” ocjenjuje vlast u Kantonu Sarajevo, a kako onu državnu? Ko su, na kraju, njihovi partneri i da li “Trojku” i dalje osjećaju bliskom? O ovim pitanjima govorio je federalni delegat i zastupnik ovog pokreta u Skupštini KS – Damir Marjanović.

Sa “Osmorkom” se pokret “Za nove generacije” razišao nakon osporavanog imenovanja delegata u državni Dom naroda, no, Marjanović u programu N1 ističe – to neće biti razlog da se u budućnosti, po potrebi, ne sarađuje.
“Mi smo dio Osmorke, onakve kakva je ona bila u izvornom dijelu. Priča se nastavila pričati i kad su nam naši partneri rekli – ‘čujte u ovom trenutku vas više ne trebamo!’. Zasmetali su im naše kritike na njihova kadrovska rješenja. To nije razlog da se u budućnosti ne sarađuje, ako bude potrebe i prilike. Ali i ako se prepreke prevaziđu, a naša je vrlo jednostavna – pravi ljudi, na pravom mjestu, koji će implementirati programe”, istaknuo je Marjanović.

Dok za novu kantonalnu vlast ističe kako ju je prerano ocijenjivati, onom državnom, tačnije – sa njihovih prvih stotinu dana – Marjanović je nezadovoljan.

“Nisu odradili svoj dio posla i još nisu počeli raditi na realizaciji konkretnih problema”, saopštio je, ipak, istaknuvši i neke od pomaka, tačnije – vanjskopolitičku dinamiku i aktivnost.

Marjanović očekuje pojačan fokus na pitanjima obrazovanja u BiH, a s tim u vezi nedavno je inicirao, a potom i održao, neformalni sastanak sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a do čega je došlo nakon akcije ‘Klaster’ koja je u fokusu imala sporne univerzitetske diplome.

No, o obrazovanju je u svom ekspozeu mnogo govorio i novi premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk (Naša stranka).

“Imali smo velike primjedbe na Ukov ekspoze. Nismo pronašli dovoljno materijala da bismo mogli da se složimo ili ne složimo s njim. Na toj sjednici postavili smo 40 pitanja vezanih za program i kadrovska rješenja – odgovore nismo dobili”, saopštio je.

Ipak, dodao je, Vlada KS je tada prihvatila amandmane pokreta ‘Za nove generacije’, koji podrazumijevaju, između ostalog, izdvajanja za nauku i obrazovanje, te ujedno da “u dobru volju Nihada Uka ne sumnja”.

SB