Vijesti

ŽESTOKA REAKCIJA MAHIRA MEŠALIĆA: “Trojka svojim podaništvom prema Zagrebu i Beogradu poništava decenije političke i vojne borbe za Bosnu i Hercegovinu!”

“Nemojte zaboraviti da su mnogi naši funkcioneri, intelektualci u socijalističkom periodu vodili tešku borbu za Socijalističku Republiku Bosnu i Hercegovinu, za gradnju i jačanje njenih institucija.”

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević nedavno je ponovila ono što je u TV istupu nešto ranije izrekla druga članica HDZ-a BiH – predsjednica FBiH Lidija Bradara – obje bi da rehabilituju presuđene ratne zločince nakon odslužene kazne. I za Bradaru i za Vlaisavljević zatražena je smjena, no nova federalna vlast, predvođena “trojkom”, na takve zahtjeve očekivano se oglušila.

Osim verbalnih osuda, izostala je konkretna reakcija, a možda se i najkonkretnijom može okarakterisati zahtjev za smjenu ministrice Vlaisavljević koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika Demokratske fronte (DF) u Parlamentu FBiH. No, koliko je i je li uopšte realno da taj zahtjev dobije neophodnu parlamentarnu podršku?

Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, kaže kako očekuje da aktuelne vlasti, prije svega, učine sve kako bi taj zahtjev postao nevidljiv.

“Procedura smjene je prilično jasna, ali mogli ste vidjeti da odgovorni na čelu s premijerom (Nerminom Nikšićem, op.a.) cijelu stvar žele gurnuti pod tepih. Za njih je to samo jedna sitna neugodnost koju treba ignorirati, iako ogroman broj građana i javnih radnika traži bezuslovnu smjenu Sanje Vlaisavljević”, rekao je Mešalić za Novinsku agenciju Patria.

Izjavu Vlaisavljević prokomentarisao je i federalni premijer Nikšić, rekavši da se izvinjava svima onima koji su povrijeđeni izjavom, ali da se teško može uspostaviti sistem verbalnog delikta.

Mešalić kaže da verbalni delikt nije pokušaj rehabilitacije, odnosno pokušaj činjenja društveno prihvatljivim osobe koja je pravosnažno osuđena za najteže oblike ratnih zločina, kroz Udruženi zločinački poduhvat (UZP).

“Rehabilitacija ubice djece iz Ahmića od strane novih federalnih vlasti koja je poduzeta je sramna, a protivljenje tome je minimum civilizovanog i društveno odgovornog ponašanja. To samo za Nermina Nikšića i SDP može biti uvođenje verbalnog delikta.

Blago rečeno, takva ocjena je idiotska. Međutim, to nije ni čudo. Nikšić i SDP su izdali sve građanske vrijednosti, pa im govor protiv vrijednosti UZP-a zvuči kao verbalni delikt. Dakle, kada je riječ o vrijednostima, kod njih je ta skala očito potpuno poremećena, zato im protivljenje vrijednostima UZP-a tako zvuči.

Pored toga, od Nikšića je traženo da smijeni Vlaisavljević, a ne da se izvinjava. Od izvinjenja nema ništa. Nikšić mora smijeniti ministricu koja smatra da ljude koji su ubijali djecu moramo tretirati kao ravnopravne građane. Ako to ne uradi, sutra će ga postaviti na neku od funkcija. Nikoga onda to ne bi trebalo začuditi”, kazao je Mešalić.

Prema njegovim riječima, kompletna agenda takozvane trojke, “odnosno Dodikovih i Čovićevih muslimana”, predstavlja njihovu lojalnost i podaništvo spomenutom dvojcu, s tim da se stvarna lojalnost i podaništvo iskazuje Zagrebu i Beogradu.

‘Trojkino’ podaništvo
“Od niza primjera izdvajam to da ministar vanjskih poslova (Elmedin) Konaković u Zagrebu ne smije kazati da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH (a HDZ u BiH smije da rehabilituje ratne zločince koji su to postali uslijed činjenja te agresije), da uslovno rečeno bošnjački član Predsjedništva (Denis) Bećirović u Zagrebu degradira ulogu Predsjedništva BiH i dopušta da predsjednik Hrvatske pred njim i pred kompletnom javnosti ocjenjuje stepen legitimiteta Predsjedništva BiH.

Sa druge strane, ni ministar vanjskih poslova niti njegove kolege iz ‘muslimanske reprezentacije’ u Vijeću ministra BiH ne vide problem u zagovaranju Otvorenog Balkana kao potencijalne države, što nije ništa drugo nego podvaljivanje građanima Bosne i Hercegovine koncepta ‘velike Srbije’ na mala vrata, i to trideset godina poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Kada samo to sagledate, a da ne idete u detalje, jasno vam je kakva je prirodna trenutne vlasti. No, da li se zaista od nametnute vlasti išta drugo može i očekivati”, upitao je Mešalić.

Takvo “trojkino” podaništvo Bosnu i Hercegovinu i njene građane, dodaje, vodi u potpunu propast.

“Prvo kroz gubljenje suvereniteta, a onda i kroz gubljenje državnog subjektiviteta. To podaništvo vodi poništavanju onoga što se kroz historiju teškom mukom steklo.

Nemojte zaboraviti da u trenucima donošenja ZAVNOBiH-a nije bilo ideja o podjeli Bosne i Hercegovine na Srbiju i Hrvatsku ili na zone utjecaja Beograda i Zagreba.

Nemojte zaboraviti da su mnogi naši funkcioneri, intelektualci u socijalističkom periodu vodili tešku borbu za Socijalističku Republiku Bosnu i Hercegovinu, za gradnju i jačanje njenih institucija.

Neki od njih su zbog toga skoro izbrisani iz historije, poput Pašage Mandžića ili Avde Hume, neki su stradali poput Džemala Bijedića, neki bili izvrgnuti montiranim aferama poput Hamdije Pozderca, neki su trpjeli ogromne pritiske poput Branka Mikulića. Svi oni radili su na jačanju onih institucija bez kojih se mi 1992. godine ne bismo mogli odbraniti od agresije.

Tim podaništvom poništava se i odbrana od agresije, herojski otpor jedne generacije ljudi kroz Armiju BiH i MUP BiH; poništavaju se, dakle, decenije političke ali i vojne borbe za Bosnu i Hercegovinu.

To je loša intencija, ali mi ćemo se protiv toga boriti. Nikada nećemo klonuti. Godinama upozoravamo na ovo što se dešava. Ne želimo sada da govorimo kako smo bili upravu. Pozivamo sve da se ovakvoj vlasti na sve demokratske načine suprotstavimo”, zaključio je Mešalić u razgovoru za Patriju.

SB

To Top
$(".comment-click-5920").on("click", function(){ $(".com-click-id-5920").show(); $(".disqus-thread-5920").show(); $(".com-but-5920").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });