Vijesti

KAKO JE SENAID MEMIĆ “SREĐIVAO” GRAĐEVINSKE DOZVOLE: “E Jasmina, ima dole predmet, već odavno stoji…”

Njegov mandat na čelu Općine Ilidža obilježila je nelegalna gradnja

Jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH načelnik Općine Ilidža Senaid Memić imenovan je za ambasadora BIH u Maleziji. Koliko god ovakva odluka Predsjedništva zvučala nevjerovatno, Senaid Memić je ovu poziciju zaslužio jer je izvrstan primjer političara koji je svojim radom svakodnevno pokazivao kako zaista funkcioniše država BiH.

Naredni sadržaj je najbolja ilustracija.

Naime, prije nepune tri godine su novinari Žurnala snimali intervju sa Memićem. U toku razgovora javio se na telefonski poziv, potpuno svjestan da kamera i dalje snima.

„Pa đe si ti, dokle si stigo? Jesi ti predo sve papire već? Hajde ja ću se pobrinuti i da znaš javljaj se…“

Nakon što je prekinuo prvi poziv, pozvao je službenicu Općine.

„E Jasmina, molim te, ima dole predmet za građevinsku dozvolu kod Ljilje, već odavno stoji. Pa bi trebalo vidjet šta ima i kako ima i da se to privodi kraju. Pa nije zapelo ništa nego vjerovatno uvijek jedan papir fali. Al molim te pogledaj jer ne mogu ljudi, već su sve završili, al ne mogu papire da završe. Već su završili i kupovinu, sve su završili i trebaju jedni drugima da regulišu a mi ih kočimo“, rekao je načelnik općinskoj službenici a zatim se obratio ekipi Žurnala da sačekaju „samo sekundu“ pa će nastaviti intervju.

Tako je Memić, pred kamerom Žurnala, doslovno ilustrirao praksu „završavanja papira“ u Općini Ilidža. Bez ikakvog ustručavanja, potpuno ravnodušan što takav posao dogovara pred novinarima.

Njegov mandat na čelu Općine Ilidža obilježila je nelegalna gradnja.

Imao je samo jedno pravilo, koje je do kraja poštovao – svaki arapski, kuvajtski, bahreinski ili bilo koji drugi bogati „investitor“ može graditi šta god hoće na području Općine Ilidža. Vrlo lako dobije sve potrebne dozvole da podigne luksuzne stanove u vodozaštitnoj zoni, a ako poželi može to učiniti i na lokacijima nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Žurnal je prije nekoliko godina počeo sa izvještavanjem o namjerama načelnika Općine Ilidža, Senaida Memića da za 40 miliona maraka proda Arheloško područje- prahistorijsko naselje Butmir, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Kuvajtski investitori su na tom mjestu planirali graditi naselje Nova Ilidža. Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH tada je dostavljen šokantan dopis – Općina Ilidža zahtjeva brisanje sa liste nacionalnih spomenika većeg dijela prahistorijskog naselja Butmir, da bi bio usvojen regulacioni plan za gradnju novog naselja. Za načelnika Memića na toj lokaciji nalazi se – „šljunkara“!

Regulacioni Plan „Nova Ilidža“ do danas nije usvojen. To nije spriječilo gradnju na području nacionalnog spomenika. Od tada pa do danas, zahvaljujući prvenstveno načelniku Memiću izgrađeni su novi hoteli, konferencijske sale, parkinzi i nove zgrade sa luksuznim stanovima kuvajtskih investitora.

Na području Općine Ilidža ne važe ni kantonalni a kamoli državni zakoni. Na snazi je zakon samo jednog čovjeka – Senaida Memića. Ako Senaid Memić odluči da se na nacionalnom spomeniku države, u čijoj Općini je načelnik, mimo svih zakona nešto gradi – ima da se gradi! Nema ni zakona, a ni države koja bi ga spriječila. Suvišno je reći da niko nije ni pokušao.

Žurnal je uradio i dokumentarni film o stotinama arapskih firmi koje su fiktivno registrovane na području Općine Ilidža samo da bi vlasnici ubrzano kupovali brojne nekretnine, kuće i zemljišta, i to ona koja su u blizini vodenih tokova i izvorišta. Ni to nije bio problem za načelnika Memića niti bilo koju drugu instituciju u državi. Gradnja je nastavljena.

Načelnik Memić znao je kako dobiti što želi. Da bi bio usvojen Regulacioni plan “Stup Nukleus” i mogla započeti gradnja pored naselja Tibra, Senaid Memić obećao je građanima Stupa da se neće graditi ništa na toj lokaciji prije nego se izgradi škola. Međutim, kada je počela gradnja novog naselja, građani su vrlo brzo shvatili da od obećanja načelnika Memića i škole nema ništa.

Iz Opštine Ilidža “zaboravili” su da je zemljište predviđeno za gradnju škole pod sudskom zabranom. Izgradnja naselja je skoro završena, neki od stanova već useljeni a izgradnju škole više niko ne spominje.

Ni ta činjenica ne treba da iznenađuje. Za vrijeme mandata načelnika Memića umjesto gradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, građani Ilidže dobili su – voćnjak.

Sjećate li se „diplomatskog“ odgovora načelnika Memića kada su ga građani pitali da li je apsurdno da se za boračka udruženja izdvaja svake godine više od pola miliona maraka, a za medicinski potpomognutu oplodnju svega 30 hiljada maraka?

Ovo su samo mali detalji koji su obilježili mandat načelnika Memića. Nakon što je tako “dobro” vodio Općinu Ilidža, iz Stranke demokratske akcije odlučili su da ga predlože za ambasadora.

SB

To Top
$(".comment-click-5910").on("click", function(){ $(".com-click-id-5910").show(); $(".disqus-thread-5910").show(); $(".com-but-5910").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });