SDA O RADU VIJEĆA MINISTARA BiH: “Umjesto datih obećanja, sebi su povećali plaće za 600 KM”

Članovi Kluba SDA Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obratili su se danas javnosti i osvrnuli se na prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH.

U programu rada VM za 2023. godinu predviđeno je usvajanje 51 zakona, od čega 31 novog i 20 izmjena i dopuna. U prvih 100 dana, usvojili su dva zakona, naveli su iz Kluba SDA.

Kako dodaju, „umjesto datih obećanja i predviđenih obaveza, VM BiH je u prvih 100 dana djelovanja povećalo samo sebi plaće za više od 600 KM“.

Prilikom zemljotresa u Turskoj, VM BiH nije dalo dozvolu spasilačkim timovima da otputuju u Tursku i pomognu spašavanju preživjelih žrtava, već su entiteti reagovali, bez saglasnosti Ministarstva sigurnosti BiH, poručuju iz SDA.

Zastupnik SDA Safet Kešo govorio je o gasnim interkonkecijama, Južnoj i Novoj istočnoj.

– Znate da je Konaković najavio da će po svaku cijenu ići u projekte izgradnje jer žele biti upamćeni po onom što će ostaviti iza sebe. Bez prethodnog usvajanja zakona o gasu na nivou BiH to i jeste ono po čemu će biti upamćeni, ali to će biti katastrofa. To što rade interkonekcije bez zakona su vješala za ekonomiju ove zemlje i posebno za najbrojniji narod – rekao je Kešo.

Naglasio je da su pripreme za Južnu interkonekciju sa Hrvatskom krenule davno i sa strane FBiH je učinjeno 11 koraka.

– Ostaje još dosta toga da se riješi. Vlada FBiH je 2021. usvojila zakon o južnoj interkonekciji zbog nepostojanja zakona o gasu želeeći ubrzati proces. Zakon je zaustavljen u Domu naroda Parlamenta FBiH gdje je Klub Hrvata nastupio sa amandmanima. U jednom amandmanu je i sporna tačka jer predviđa da se eliminira BH Gas koji je učestvovao u svih 11 etapa, a da se uvodi preduzeće koje bi bilo formirano u Mostaru.

Nova istočna interkonekcija nije kao Južna, ali je SNSD i Milorad Dodik vješto koriste uvjetujući prolazak Južne stavljanjem i Nove istočne interkonekcije. Sa istoka dolazi ruski gas, i Novom istočnom interkonekcijom bi opet dolazio ruski gas – kazao je Kešo.

Upozorio je da će Nova istočna interkonekcija biti palica Dodika kojom bi svaki put disciplinirao Vijeće ministara i Parlament, te je istakao da prije državnog zakona o gasu nije moguće ići u realizaciju ovih projekata.

Zastupnik SDA Amor Mašović istakao je da smo svjedoci ovih dana hvalospjeva predstavnika Vijeća ministara BiH.

– Jedan od njih (Konaković) tako veli da je uspio promijeniti sliku BiH u međunarodnim okvirima i vratiti fokus na BiH pa ističe koje su sve posjete ostvarene, ali ne kaže kakvi su rezulktati posjeta. Ono što sam kao građanin mogao zaključiti da jedini rezultat koji vidim jeste promjena stava pojedinih zvaničnika međunarodne zajednice, što uključuje zvaničnike na lijevoj obali Miljacke u “bijeloj kući”, da postoji strah od pojedinih zvaničnika o radikalizaciji BiH i Bošnjaka u njoj. Uz taj stav treba imati u vidu i stav u izvještaju visokog predstavnika UN-u u kojem je vrhovni poglavar Islamske zajednice BiH izjednačen sa razarateljima BiH. Jedino tu vrstu promjena i rezultata aktivnosti vidim – dodao je Mašović.

SB