Vijesti

DRAMA U VIJEĆU MINISTARA: Evo gdje je puklo između Dodika i “Trojke”

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je izjavio da Vijeće ministara BiH neće funkcionirati ako na dnevnom redu sjednice ne bude plinovod Nova istočna interkonekcija.

“Ako ne bude na dnevnom redu na sljedećoj sjednici, naši ljudi tamo će procijeniti i odlučiti”, kaže Dodik.

Istaknuo je da su imali molbe od političara iz Sarajeva da se ne otvaraju određena pitanja dok se ne formira Vlada FBiH.

Naglasio je da se više nema šta čekati.

“Bila je neka priča da ide sve u paketu. Nema što ići u paketu, ‘Јužna interkonekcija’ nema veze s ‘Istočnom’. Niti je isti investitor, niti je isti projekt”, rekao je Dodik.

Novi federalni premijer Nermin Nikšić, kazao je nekoliko dana ranije da su on i Konaković nedavno razgovarali s Dodikom i resornim ministrom Stašom Košarcom te da je dogovoren “paket aranžman” po kojem bi se istovremeno razmatrali inicijative Dragana Čovića i Milorada Dodika vezane za istočnu i južnu plinsku interkonekciju.

Nikšić je kazao da je “Trojka” bila spremna na ustupke Dodiku i Čoviću ali da je tražila da se u paketu razmatra još jedan zakon koji “Trojka” smatra važnim a kojim bi Dodik i Čović načinili neke ustupke Sarajevu. Nije otkrio o kojem zakonu je rječ, ali je kazao da je “Trojka” otkazala sjednicu Vijeća ministara BiH jer se Dodik nije pridržavao dogovorenog aranžmana.

Ultimativno je tražio da se razmatra istočna plinska interkonekcija i da se stopitanje ne veže ni za jedno drugo otvoreno pitanje na čijem rješavanju insistiraju bošnjački zvaničnici. Kako Dodik nije ispoštovao raniji dogovor, minister Zukan Helez, u svojstvu potpredsjednika Vijaća ministara BiH, nije dozvolio da se izdvojeno razmatra istočna plinska interkonekcija.

SB

To Top
$(".comment-click-5822").on("click", function(){ $(".com-click-id-5822").show(); $(".disqus-thread-5822").show(); $(".com-but-5822").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });