Održano ročište Atifu Dudakoviću, predložena mjera pritvora; Advokat Asim Crnalić -“Komandanta pokušavaju…”

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište na kojem se razmatra prijedlog za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću, zbog kršenja mjera zabrane. Prijedlog je uputilo Tužilaštvo BiH. Odluka će biti ubrzo poznata. Mjera je predložena zbog govora Atifa Dudakovića u sali Općine Novi Grad povodom Dana Armije RBiH.

Advokat Asim Crnalić kazao je da nijednu od ovih zabrana Dudaković nije prekršio.

“Tužilaštvo tvrdi da je govoreći o općim stvarima odbrane i domoljublja poslao svjedocima koji svjedoče protiv njega da vode računa šta će govoriti. Takvih navoda nema u govoru Dudakovića. Ja sam pred Sudom utvrdio da su moguće svake jezične interpretacije čak i one koje su logički i sadržajno pogrešne. Nadam se da će Sud vidjeti o čemu se radi i odbiti prijedlog Tužilaštva”, rekao je Crnalić.

Istakao je kako od samog početka Dudakovića kao komandanta pokušavaju poniziti.

“Ako je smislio zločinački poduhvat, ne možete tvrditi da je počinio sa vojnicima i nižim oficirima jer komandant Korpusa komunicira sa komandantima brigada. Da je bio taj zločinački poduhvat tužilaštvo bi drugačije pristupilo optuživanju”, rekao je Crnalić.

Dudaković ima mjere zabrane da ne komunicira sa sredstvima javnog informiranja, da se ne obraća svjedocima i da o predmetu u kojem se sudi javno ne govori.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH Dudakovića i dr. tereti za svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine.

Cilj napada, kako je navelo Tužilaštvo, nije bilo samo osvajanje vojnih ciljeva nego etničko čišćenje teritorije, sistematsko uništavanje imovine, te plansko i organizovano uništavanje oko 38 pravoslavnih vjerskih oibjekata.

Tužilaštvo BiH je naznačilo da je Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Republike BiH naređivao, planirao, dogovarao i podstrekivao zločine i progon stanovnika srpske nacionalnosti.

Inače, optužnicom se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, civila uglavnom starije dobi i ratnih zarobljenika, te uništavanja 38 hramova, crkava i drugih vjerskih objekata.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter jutros zabilježio pred Sudom BiH.

SB