ČOVIĆ TRAŽI EKSKLUZIVNA PRAVA ZA HRVATE: Bradara i Stojanović mogu preglasati Lendu, ali Stojanović i Lendo ne mogu preglasati Bradaru!

Klubovi zastupnika Narodnog evropskog saveza i Stranke za BiH dostavili su Ustavnoj komisiji Parlamenta FBiH prijedlog ustavnih amandmana koji tretiraju postupak imenovanja Vlade.

Prema važećim odredbama Ustava Federacije, predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu nakon konsultacija s premijerom ili s kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

A prema novom prijedlogu NES-a i SBiH, ukoliko se ne postigne saglasnost za imenovanje Vlade Federacije, a što se upravo desilo odbijanjem potpredsjednika Refika Lende iz Kluba Bošnjaka da potpiše odluku na čiji sadržaj nije imao nikakvog utjecaja, odluku o imenovanju Vlade FBiH donosi predsjednik Federacije uz suglasnost jednog od potpredsjednika, ili dva potpredsjednika bez saglasnosti predsjednika Federacije, u roku od 3 dana nakon isteka roka, koju zatim dostavljaju Zastupničkom domu na potvrđivanje većinom glasova.

Ukratko, NES i SBiH, “prepisali” su pravila koja važe na državnom nivou, gdje se mandatar vlade može izabrati većinom glasova (2:1) članova Predsjendištva BiH, kao što je to bio slučaj kod izbora Borjane Krišto, koja je imenovana tako što su Željka Cvijanović i Denis Bećirović preglasali Željka Komšića.

No, prijedlog NES-a i SBiH-a dočekan je na nož u hrvatskim političkim i medijskim krugovima koji smatraju da bošnjačke stranke na ovaj način pokušavaju prevariti Hrvate i Federaciju BiH pretvoriti u bošnjački entitet.

Čovićev HDZ, izgleda, nema ništa protiv toga da Igor Stojanović i Lidija Bradara preglasaju Refika Lendu, ali se odlučno protive mogućnosti da Igor Stojanović i Refik Lendo preglasaju Lidiju Bradaru.

SB