ZBUNJUJUĆI EPILOG SASTANKA NOVE KOALICIJE: Stranke Osmorke neće podržati jednokratne Schmidtove, HDZ protiv nametanja

U Sarajevu su parlamentarci iz stranaka “Osmorke” održali danas sastanak povodom incijative za izmjenu Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Damir Mašić iz SDP-a je kazao da će aktivno participirati u izmjenama Ustava FBiH, da je to krupna stvar te, da bi se došlo do toga, potrebna je saglasnost mnogo političkih subjekata.

“SDP je još 2009. godine predložio i napravio potpuno novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine, koji predviđa ukidanje i entiteta i kantona, vraćanje na republiku i uvođenje sistema jedan čovjek jedan glas”, kazao je Mašić.

“Osmorka” protiv jednokratnog rješenja
Rekao je da su ljuti i kivni na visokog predstavnika, jer je u izbornoj noći potpuno nepotrebno izvršio intervencije i na Ustav i na izborni zakon i zakomplikovao politički život u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo danas u ovoj konstalaciji političkih odnosa samo kao posljedica loših odluka i lošeg djelovanja visokog predstavnika. Što se nas lično tiče i kolektivno u SDP-u najpoštenije bi bilo da gospodin Schmidt popravi samo onaj politički segment izmjena Ustava, kada su u pitanju rokovi, s tim se slažemo, povećanje broja delegata, povećanje kvalifikovanih većina za delegiranje za predsjednika i potpredsjednika Federacije, što se nas lično tiče najpoštenije bi bilo da ukine taj segment koji je donio u izbornoj noći”, rekao je Mašić.

Istakao je da nisu za privremena nego za stalna rješenja i da ne postoji osoba koja može predvidjeti šta je Schmidtu u glavi, šta želi i kada želi uraditi, jer je sve neprijatno iznenadio u izbornoj noći.

Ponovio je da su protiv kratkoročnih rješenja, rješenja koja vrše daljnju etnonacionalnu podjelu, i da se nada da visoki predstavnik neće ići u pravcu u kojem je išao u izbornoj noći te da će popraviti ono što je upropastio.

O izjavi Čovića da neće biti ustupaka osmorki kazao je da Čović ne može dati ikakav ustupak ako buduće rješenje nije stvar političkog dogovora, nego volje šta će uraditi jedan čovjek visoki predstavnik.

Admir Čavalić, zastupnik u Parlamentu FBiH iz Stranke za BiH, kazao je da je dobra stvar što je predsjedavajući Ustavne komisije uputio poziv svim članovima komisije da dostave ustavna rješenja.

“Stranka za BiH i NES su u ovoj sedmici zakazale niz sastanaka s predstavnicima osmorke, u okviru koje djelujemo kao dio parlamentarne većine, s predstavnicima opozicije u Federalnom parlamentu – SDA i DF, s predstavnicima HDZ-a koji su partner u uspostavi vlasti i s predstavnicima HDZ 1990 i drugih partija. Te sastanke ćemo imati u toku sedmice. Ovo je prvi sastanak i organizovali smo ga s našim prijateljima, saradnicima unutar osmorke”, kazao je Čavalić.

Rekao je da su unutar osmorke istog mišljenja o pitanju intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izmjenama Ustava.

Irfan Durić iz NES-a kazao je da su do sada dokazali da čvrsto stoje u većini osmorke koja ima potpisan sporazum, te da je današnji razgovor bio da se nametne proces.

“Narodni evropski savez i Stranka za BiH su kao blok dio parlamentarne većine koja je potpisala sporazum i pokazali smo to više puta. Ovo je djelovanje na nametanje i rješavanje dugoročno da ne budemo u ovim blokadama”, kazao je Durić.

Adnan Delić iz NiP-a je rekao da podržavaju sve incijative i sve zaključke u kontekstu građanskog opredjeljenja i Federacije i države Bosne i Hercegovine, a da visoki predstavnik treba nametati odluke u korist građanskog opredjeljenja.

HDZ protiv nametanja
Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara je nakon sastanka rekla da je njena stranka (HDZ) protiv nametanja rješenja.

“Održali smo jedan u nizu sastanaka. Prešli smo sve tačke među kojima je i formiranje Vlade FBiH. Aktivnosti i dogovori traju. Ja sam Vladu imenovala, čeka se potvrda u Parlamentu. Uvjerili su nas da je većina stabilna. Ne znamo hoće li i kakva će odluka Visokog predstavnika biti. HDZ je protiv nametanja rješenja. Smatramo da mi sami možemo donositi zakone”, rekla je Bradara.

SB