PIŠI PROPALO: Nakon Čovića i Nikšić odbio poziv Lende -“Izetbegović zna…”

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH danas se oglasio na svom zvaničnom Facebook profilu. Nikšić se osvrnuo na aktuelna politička previranja oko formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nikšić je kazao kako razumije da je nekima teško shvatiti da izabrani funkcioneri SDP-a pregovaraju i donose odluke, uzimajući u obzir Program Partije, te odluke organa SDP-a BiH.

“Naravno da predsjednik SDP-a osigurava provođenje tih politika i odluka, kao što je normalno da ljudi, koji su u ime SDP-a izabrani u izvršnu vlast, nisu ničije lutke na koncu. Oni pregovaraju samostalno u okviru Programa SDP-a i odluka partijskih organa, te samostalno provode politike u skladu sa svojim nadležnostima koje im daje Ustav i zakon”, kazao je Nikšić.

Potom je dodao:

“Ukoliko je gospodin Lendo shvatio da nije ispravno da zloupotrebom položaja odugovlači nešto što je neminovno, siguran sam da će rukovodstvo Federacije BiH, gospođa Lidija Bradara i gospodin Igor Stojanović biti više nego spremni da zakažu novu sjednicu, na kojoj će imenovati Vladu FBiH. Mi smo odlučni da sa našim koalicionim partnerima Federaciju povedemo reformskim putem za dobrobit građana”.

Između ostalog, podsjetio je da je potpisao sporazum o formiranju vlasti u FBiH sa širom koalicijom stranaka, a onda u ime te koalicije i sa HDZ-om BiH i grupom stranaka okupljenih oko njih.

“Gospodin Izetbegović jako dobro zna da ja, za razliku od nekih političara, stojim iza onoga što obećam i potpišem. SDP se opredijelila za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavljanju nove koalicije, u kojoj bi bio i SDP, jeste nepotrebno gubljenje dragocjenog vremena”, kazao je Nikšić.

SB