Mehmedović: Pozivam na direktan izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH

Pozivam na direktan izbor Predsjednika i potpredsjednika F BiH, asimetrični modeli u entitetima za vrh Federacije i vrh Rs i Predsjedništvo BiH doživjeli su krah, poručio je zastupnik SDA u Državnom parlametnu Šemsudin Mehmedović, pozvavši visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne direktan izbor.

“Koliko puta smo čuli da je HDZ nezaobilazan faktor u formiranju vlasti i funkcionisanju BiH? Ili SNSD ili SDA?! Bezbroj, posebno nakon nametanja ustavnih promijena 2. oktobra nakon što je tim nametanjima izgirano povjerenje u izborni proces i demokratiju u BiH a gotovo sigurno i položen kamen temeljac za ukidanje institucije visokog predstavnika i OHR-a. To je do sada po pravilu bio dio usluge velikodržavnim projektima. Pozivam visokog predstavnika Schmidta i ključne ambasade da razmotre donošenje odluke koja će onemogućiti da bilo koja politička stranka bude nezaobilazan faktor, to znači da se izmjenama Ustava FBiH ili BiH izvrši transfer političke moći prema nekoj
etničkoj grupi u BiH, što dovodi do destabilizacije, bilo to u formiranju vlasti ili u funkcionisanju BiH. To BiH danas čini taocem Hrvatske i HDZ-a Hrvatske i HDZ BiH. Ovako, sve izgleda da su USA i EU potrošile skoro 30 godina da bi od BiH napravile surogat u kojoj su neki ipak ‘jednakiji'”, poručio je Mehmedović.

U tom konceptu u kojem je jedna ili više stranaka u ovom ili onom formatu „nezaobilazan faktor“, izvršena je pravna destrukcija BiH i uveden koncept komunističke partije i jednopartijskog etničkog sistema, a znamo kome to danas najviše odgovara i u čiju dugoročnu korist radi.

NAP