VOJIN MIJATOVIĆ, POTPREDSJEDNIK SDP-a BiH: “Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike, u suprotnom…”

-Nama je to neprihvatljivo i nikad nećemo pristati na takav scenario, SDP BiH će tamo gdje je vlast postavljati SDP-ovce, bez obzira na etničko izjašnjavanje i na adresu boravka, poručio je Mijatović.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se nakon dugo vremena te poručio kako zagovara samo trajno rješenje koje će oduzeti moć blokade svim jednoetničkim strankama.

-SDP BiH je partija cijele BiH i najveća multietnička i građanska partija u BiH.

Nama je potpuno jasno da je većina stranaka pa i one sa kojima smo potpisali koalicioni sporazum, jednoetničkog karaktera i da im ne bi smetalo da država bude podijeljena na srpski, bošnjački i hrvatski dio.

Nama je to neprihvatljivo i nikad nećemo pristati na takav scenario, SDP BiH će tamo gdje je vlast postavljati SDP-ovce, bez obzira na etničko izjašnjavanje i na adresu boravka.

Visoki predstavnik je svojim odlukama u izbornoj noći pogodovao isključivo SDA-u i HDZ-u ali i malim jednoetničkim strankama koje sada svoju političku moć crpe iz domova naroda a ne izbornog rezultata.

Nalazimo se u novoj blokadi Federacije BiH i očekujem da ukoliko ne bude dogovora između domaćih aktera, Visoki predstavnik odlukom deblokira proces formiranja vlasti, ali trajnim rješenjem koje će oduzeti instrument blokade jednoetničlim strankama i omogućiti formiranje vlasti na građanskom modelu putem demokratske većine.

Kadrove SDP BiH određuju isključivo organi SDP BiH i niko drugi, to je nešto što je jasno kao dan i proces koji je završen.

Znam da mnogima smeta, ali ispred SDP BiH su kandidovani građani BiH iz oba entiteta iz reda svih naroda i biće tako na svim pozicijama, navikavajte se na to jer to je BiH za koji se mi borimo i za koju su nam podršku na izborima dali građani BiH.

Federacija BiH hitno mora biti deblokirana i oslobođena jednoetničke politike jer ako smo za građansku državu cijele BiH onda daj da to primijenimo, jer u suprotnom kakva je razlika između nas i antidržavne i jednonacionalne politike koju vodi Milorad Dodik, zaključio je Mijatović.

SB