Vijesti

VIKTOR ORBAN PONOVO ŠOKIRA IZJAVAMA: “Volio bih da znate da Hrvate u BiH varaju Bošnjaci”

Prije sedmicu, mađarski premijer Viktor Orban održao je govor na univerzitetu u sklopu ljetnog kampa.

U njemu je govorio o kulturnim problemima s kojima se Zapad nosi, o ratu Rusije s Ukrajinom, o ulozi Sjedinjenih Američkih Država i NATO, ali i nesposobnosti Evropske unije da počisti svoje dvorište prije nego što poželi postati globalni politički igrač.

U tom kontekstu, Orban je istaknuo da EU nije u stanju riješiti problem u Bosni i Hercegovini, “gdje Bošnjaci varaju na izborima Hrvate”, prenosi Dnevnik.hr.

Mnogi mediji proglasili su ovaj govor fašističkim i rasističkim.

“U Bosni su Hrvati prevareni. Ovo je komplicirana tema, ali samo bih volio da znate da Hrvate koji žive u Bosni i koji imaju zakonsko pravo birati svog čelnika varaju Bošnjaci, a ovi drugi zapravo koriste rupe u izbornom zakonu kako bi birali Hrvate.

Hrvati se o tome izjašnjavaju na svakom sastanku Evropskog vijeća, mi Mađari ih podržavamo svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, ali EU nije u stanju riješiti taj problem. Ili je tu problem odbrane naših granica. Cilj ne bi trebao biti postati svjetski politički igrač. Za našu ambiciju trebalo bi biti dovoljno da je EU sposobna braniti vlastite granice”, rekao je Orban.

To Top
$(".comment-click-3307").on("click", function(){ $(".com-click-id-3307").show(); $(".disqus-thread-3307").show(); $(".com-but-3307").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });