Vijesti

Hrvatski advokat Luka Mišetić šokira: “Hrvatska i Srbija nakon izbora imaju pravo ukinuti Dayton!”

Mišetić optužuje, kako navodi, bošnjačke političke stranke da namjeravaju iskoristiti izbore u oktobru 2022. kako bi Hrvatima oduzeli status konstitutivnog naroda i sveli ih na nacionalnu manjinu.

“Nakon izbora u oktobru, Hrvatska i Srbija će vjerojatno imati pravo, prema međunarodnom pravu, raskinuti Daytonski sporazum, uključujući Daytonski ustav, kao rezultat kršenja Daytona od strane Bosne i Hercegovine. Evo zašto. U osnovi Daytonskog sporazuma je pravo Srba, Hrvata i Bošnjaka kao ‘konstitutivnih naroda’ na ravnopravnost”, napisao je na Twitteru Luka Mišetić, pravni stručnjak i američki advokat hrvatskih korijena, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Mišetić ponavlja da su i Ustavni sud Bosne i Hercegovine i OHR potvrdili da su prava ovih triju “konstitutivnih naroda” temelj Daytonskog sporazuma. Mišetić optužuje, kako navodi, bošnjačke političke stranke da namjeravaju iskoristiti izbore u oktobru 2022. kako bi Hrvatima oduzeli status konstitutivnog naroda i sveli ih na nacionalnu manjinu.

“To bi bilo kršenje jednog od temeljnih stubova Daytonskog ustava”, napisao je Mišetić na Twitteru.

On dodaje da su potpisnice Daytonskog sporazuma Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Tri države su izričito obećale jedna drugoj u članku V da će ‘u potpunosti poštovati i promicati ispunjenje’ Daytonskog ustava, koji uključuje prava konstitutivnih naroda”, istaknuo je Mišetić.

“Strane pozdravljaju i podupiru postignute dogovore o Ustavu Bosne i Hercegovine, što je izloženo u Aneksu 4. Strane će u cijelosti poštovati i promicati ispunjenje obveza preuzetih u skladu s njim”, citirao je Mišetić članak V Ustava BiH posebno potcrtavši ovo “u cijelosti poštovati i promicati”.

Pravni stručnjak drži da BiH ima pravnu obavezu prema Hrvatskoj i Srbi.

“BiH stoga ima materijalnu obavezu prema Hrvatskoj i Srbiji poštovati prava triju konstitutivnih naroda. Kao potpisnice ovog međunarodnog ugovora, svaka od triju zemalja ima pravo suspendirati Daytonski sporazum u slučaju materijalnog kršenja od strane jedne strane ili ga raskinuti ako dvije od tri strane utvrde da je treća strana materijalno prekršila Daytonski sporazum. To jasno proizlazi iz članka 60. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora”, napisao je Mišetić na Twitteru.

“Dakle, ako BiH, kao rezultat oktobarskih izbora, nastavi s oduzimanjem prava Hrvatima kao konstitutivnom narodu, Hrvatska ima pravo prema međunarodnom pravu jednostrano suspendirati Daytonski sporazum koji se odnosi na odnose između Hrvatske i BiH”, napisao je Mišetić.

On je na kraju pojasnio i pod kojim uvjetima se može u potpunosti raskinuti Daytonski sporazum.

“Ako se Srbija složi s Hrvatskom da je BiH materijalno prekršila Dayton, onda će Hrvatska i Srbija imati ovlasti prema članku 60. Bečke konvencije raskinuti Daytonski sporazum, uključujući i Daytonski ustav, koji je samo aneks Daytonskog sporazuma i ne može opstati kao poseban dokument ako se raskine sam Daytonski sporazum”, napisao je Mišetić na Twitteru.

face

To Top
$(".comment-click-3264").on("click", function(){ $(".com-click-id-3264").show(); $(".disqus-thread-3264").show(); $(".com-but-3264").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });