Vijesti

HRVATSKI MEDIJI ŠOKIRANI OBRATOM U BiH: “Schmidt rekao Izetbegoviću da zasad neće mijenjati Izborni zakon!”

Hrvatski mediji na naslovnim stranama prenose akcente s današnje press-konferencije lidera SDA, Bakira Izetbegovića na kojoj je otkrio kako mu je Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt rekao da neće nametnuti izmjene Izbornog zakona bez konsultacija s predstavnicima političkih stranaka.

Nakon što je pozvao članove svoje stranke da se pridruže protestima protiv nametanja izmjena Izbornog zakona zakazanim za večernje sate pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je tokom dana telefonski kontaktirao Schmidta i preporučio mu da se ne upušta u nametanje odluke čiji je mogući sadržaj izazvao burna reagiranja i negodovanja bošnjačkog biračkog tijela.

Izjavio je kako je Schmidtu prenio da bi na taj način ušao u političko minsko polje koje bi moglo narušititi autoritet visokog predstavnika, posebno stoga što je riječ o intervenciji u osjetljiva pitanja međunacionalnih odnosa. Dodao je kako “misli, no nije siguran” da su reforme kreirane u bliskoj suradnji s HDZ-om Hrvatske.

“Ono što sam od njega (Schmidta) postigao je odgovor da OHR neće donijeti odluku bez konsultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka”, rekao je Izetbegović koji sad očekuje da će svoje viđenje izborne reforme visoki predstavnik izložiti pred zastupnicima u parlamentu Federacije BiH, osobito ako namjerava mijenjati entitetski ustav.

Za svaki slučaj, kako je pojasnio, zamolio je ambasadora Turske u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) da u ime Organizacije islamske saradnje ne podrži prijedlog promjena izbornog zakona u obliku u kojemu se o njemu sad vode rasprave.

Hrvatski mediji pišu kako je i predsjednik opozicionog SDP BiH Nermin Nikšić u odvojenoj izjavi rekao kako je i on tokom dana od Schmidta dobio slična uvjeravanja.

“Schmidt je nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je Schmidt uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno”, izjavio je Nikšić.

Hrvatski meidji pišu da je za Izetbegovića najveći problem to što bi se u OHR-ovu paketu mogućih izbornih reformi mogla naći odredba kojom se uvodi cenzus od tri posto po kantonima radi delegiranja zastupnika za federalni Dom naroda.

Čelnik SDA, pišu hrvatski mediji, pridružio se onima koji tvrde da je to daljnja diskriminacija onih koji su na nekom dijelu teritorija BiH u manjini. Tvrdi i kako moguća nova rješenja za kvote zastupnika u nacionalnim klubovima koji mogu predlagati čelnike izvršne vlasti u Federaciji zapravo jamče “vječiti ekskluzivitet” HDZ-u BiH u predstavljanju Hrvata, što posljedično vodi ka nestanku multietničkih stranaka.

Izetbegović je na kraju potvrdio kako je SDA spremna zajedno s drugim bošnjačkim i građanskim strankama nastaviti s protestima sve dok u OHR-u ne odustanu od sadašnjih planova za izbornu refomu.

SB

To Top
$(".comment-click-3233").on("click", function(){ $(".com-click-id-3233").show(); $(".disqus-thread-3233").show(); $(".com-but-3233").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });