Vijesti

Bećirović: Schmidt umjesto Izbornog zakona treba knjižiti državnu imovinu na BiH

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da umjesto donošenja promjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i Ustava Federacije BiH – na način da ignorišući presude Evropskog suda za ljudska prava uvodi nove diskriminacije – pokaže dobru volju da suštinski utječe na procese jačanja države Bosne i Hercegovine.

– To bi, uz ostalo, značilo da se omogući provođenje presude o državnoj imovini Ustavnog suda BiH U1/11, kao i sljedujućih odluka o poljoprivrednom i šumskom zemljištu, tako da konkretno da nalog za početak knjiženja državne imovine na titulara, državu Bosnu i Hercegovinu – naveo je Bećirović, te dodao:

“Takvo nešto čini se urgentnim u situaciji kada svjedočimo da bh. entitet RS nastavlja upisivanje državne imovine na svoje ime, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, pa i visokog predstavnika, kao i u trenutku kada Ustavni sud BiH podnosi prijave Tužilaštvu BiH jer Komisija za koncesije BiH organiziranim opstrukcijama odbija provesti njihovu odluku koja se tiče gradnje tri hidroelektrane na rijeci Drini, u kooperaciji vlasti bh. entiteta RS-a i Srbije”.

– Ovakav pristup visokog predstavnika, koji nesumnjivo ima svoje ustavno i zakonsko uporište, pojednostavio bi ključno pitanje državne imovine i njegovo rješavanje, što je uslov napretka u procesu priključenja Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji – smatra Bećirović.

Podvlači da bi ovakav eventualni potez mogao da ima višestruke pozitivne učinke.

– Pored toga što bi bio snažan odgovor svim onim koji razvlašćivanjem države Bosne i Hercegovine i procesom kreiranja paralelnih institucija žele dovesti u pitanje i njezinu opstojnost, navedenim potezom visoki predstavnik bi otklonio strahove i sumnje građana Bosne i Hercegovine u pogledu krajnjih namjera posljednjih aktivnosti međunarodne zajednice u našoj zemlji – kaže Bećirović, te konstatira:

“Jer najavljeno kontroverzno donošenje Izbornog zakona i promjena Ustava bh. entiteta FBiH, uz očito povlađivanje politikama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), HNS-a, odnosno susjedne Hrvatske, u situaciji kada se istovremeno odvija proces razvlašćivanja imovine države Bosne i Hercegovine, a u tome saučestvuje i susjedna Republika Srbija koja ima odgovornost za nesprečavanje genocida nad Bošnjacima, sasvim je opravdano da su reakcije bh. javnosti tako burne. Jer im s pravom djeluje da ovo na čemu insistira gospodin Schmidt, a to je nastavak etničkih podjela i ubijanje evropske Bosne i Hercegovine, jeste otvaranje Pandorine kutije i put u opasnu destabilizaciju!”

– Gospodine Schmidt, imate historijsku odgovornost da spriječite procese koji bi ovu zemlju mogle voditi u nove nesreće. Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da to kažu – jer mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine – nemamo! – na kraju je poručio Bećirović, saopćeno je iz SDP-a.

Faktor

To Top
$(".comment-click-3230").on("click", function(){ $(".com-click-id-3230").show(); $(".disqus-thread-3230").show(); $(".com-but-3230").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });