Vijesti

Željko Komšić: Motiv stranaca antiislamski, u evropskim muslimanima vide Jevreje

U Sarajevu je danas održana sjednica Glavnog odbora Demokratske fronte. Prema riječima lidera Željka Komšića, ona je trebala biti svečanog karaktera, ali je zbog akutelne situacije u vezi sa očekivanom odlukom Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona, otišla u drugom smjeru.

“Pravac kojim je krenuo Visoki predstavnik, mada je nepošteno reći samo on jer jedan dio međunarodne zajednice stoji za ovoga i podstiče ga da to uradi, generalno nije dobar. Nedavno smo imali završene pregovore o promjenama Izbornog zakona. Po meni, logično su završeni jer je temelj za te promjene bio je pogrešan. Sada se postavlja pitanje šta u kontekstu tih propalih pregovora i sastanaka nakon pregovora u Briselu? Jer tamo smo preuzeli neke obaveze. I kao da ništa nije bilo, pojavljuje se kao grom iz vedra neba priča o nametanju izmjena Izbornog zakona. Nešto tu ne štima. Očigledno smo tračili vrijeme s pričama o izmjenama Izbornog zakona. Cijela priča je poslužila da se dodatno komplikuju politički i etnički odnosi u BiH”, rekao je Komšić.

Dodaje da je na kraju, kada je bilo jasno da pregovori propadaju, ni poruče “vidjet ćete da nije propalo, sad ćemo uraditi ovako i to po željama i namjerama susjedne države”.

“To je prvi razlog zašto se ljudi pitaju čemu sve ovo?! Ako namećete izmjene Izbornog zakona koje potpuno odudaraju od onoga što smo svi mi preuzeli kao obavezu, čak i BiH koja je objavila Mišljenje EK, sada odjednom izlazi visoki predstavnik podstaknut od nekih članica međunarodne zajednice da kaže ‘zaboravite sve što ste radili, biće ovako’. Što je u suprotnosti što od nas traži međunarodna zajednica gdje se zahtijeva eliminacija diskriminacije”, rekao je Komšić.

Jedan od zaključaka GO DF-a je da pozovu Christiana Schmidta i “one koji ga guraju u to”, da “to ne radi”. Pitaju se zašto to, ako je to izlaz iz ove situacije, nisu odmah uradili.

“Kome izlazite u susret – zahtjevima susjedne zemlje koja nema pravo da se miješa u te stvari i onima koje ste označili kao jedne od glavnih krivaca za zastoj evropskog i svakog puta BiH? Šta radite i šta hoćete od nas – pitanje je međunarodnoj zajednici. Kažete ‘ispunite to zemlja će napredovati’, a onda nas vraćate u 1996. Je l to to? Kako se to zove, kako bi se zvalo u svakoj zemlji? Najblaža ocjena je da je to jedno beskrajno licemjerje”, rekao je Komšić.

Istakao je kako Schmidtu i međunarodnoj zajednici treba poručiti da “nisu budale, da znaju čitati između redova i ono što piše”.

“To se tako ne radi. Ako mislite da je to dobar model organizacije države i društva, uvedite to u svoje zemlje. Mi ovo zovemo demokratijom za rezervat”, dodao je.

Osvrnuo se i na Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, koji je vrijeđao zastupnika Bundetsga Adisa Ahmetovića i njegov prijedlog rješenja.

“Zašto se to radi? Bojim se da ovdje glavni problem, gdje je zapravo motiv stranaca za sve što rade sebi i BiH i pritisak da se donesu potpuno antievropski zakoni, zaista duboko prije svega antiislamski. Jer izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje. A poblem su posebno Bošnjaci koji čak imaju svoju državu jer kako drugačije protumačit sve što radite?! Ima tu otvorenog fašizma poput Orbana koji govori o kršćanskoj Evropi, stidljivog koji nam se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića”, poručio je Komšić.

N1

To Top
$(".comment-click-3211").on("click", function(){ $(".com-click-id-3211").show(); $(".disqus-thread-3211").show(); $(".com-but-3211").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });