Vijesti

HDZ i HNS: Spasiti BiH od raspada, OHR ne smije podleći pritiscima

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ponovo su uputili poruku Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) i međunarodnoj zajednici nakon što je objavljen prijedlog izmjena Izbornog zakona kojeg bi mogao nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a za kojeg su mnogi zvaničnici rekli da ide “na ruku” HDZ-u.

Naime, oni su poručili da “bošnjačke stranke, njihovi politički pijuni i samozvani “zaštitnici” Bosne i Hercegovine na dosad neviđen način, prijetnjama i nasiljem vrše pritisak prema Schmidtu i međunarodnoj administraciji”, kako bi, kako navode, odustali od nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

“U toj općoj histeriji i propagandi samo potvrđuju činjenicu da su potpuno razotkrili svoj bošnjački nacionalizam, bez obzira na to predstavljaju li se nacionalnim ili građanskim strankama. Neobjašnjiva je i nagla promjena odnosa bošnjačkih političara prema instituciji visokog predstavnika u BiH. Prije samo nekoliko sedmica isti politički akteri tapšali su po ramenu istog visokog predstavnika kada je nametao prethodne izmjene Izbornog zakona BiH koje su se odnosile na finansiranje Općih izbora 2022. godine. Isto su činili godinama, pa i kada je visoki predstavnik 2002. stvorio mogućnost da Bošnjaci potpuno ovladaju Federacijom BiH, ponište Washingtonski i Daytonski sporazum, te time riszikuju nove krize i raspad zemlje”, naveli su iz HDZ-a i HNS-a.

Dalje ističu da danas “na krajnje neprimjeren i demokratskim standardima potpuno neprihvatljiv način reaguju na mogućnost da visoki predstavnik možda neće ispuniti bilo čije želje”.

“Već pokušati nametnuti rješenje na koje nisu pristali za pregovaračkim stolom, rješenje koje će stabilizirati političke prilike u BiH i otvoriti joj put napretka. Nasuprot tome, bošnjačka strana zagovara status quo s ciljem pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu, a Hrvate u političku manjinu. Konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje nisu nešto oko čega se trebaju voditi politički i stranački pregovori. Ta su načela ugrađena u temelje Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao i svih drugih ustava u ovoj zemlji”, dodaju.

Naglašavaju da svi, uključujući i nositelje vlasti, kao i predstavnike političkih stranaka imaju ustavnu i zakonsku obavezu poštivati i provoditi ta načela.

“Odnosno imaju obavezu Izborni zakon BiH uskladiti s ustavnim načelima. Svi koji rade suprotno, rade protiv Bosne i Hercegovine i njenog ustavno-pravnog poretka. Pozivamo međunarodnu administraciju u BiH da ne podlegne pritiscima, ustraje u pronalaženju rješenja koja bi vodila punoj stabilizaciji zemlje kao domovine tri konstitutivna naroda i svih građana, njenom euroatlantskom putu, izgradnji zemlje iz koje mladi neće odlaziti”, poručili su.

N1

To Top
$(".comment-click-3213").on("click", function(){ $(".com-click-id-3213").show(); $(".disqus-thread-3213").show(); $(".com-but-3213").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });