Vijesti

ADIS AHMETOVIĆ: “Pozivam Schmidta da za sada ne koristi bonske ovlasti”

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku i jedan od predlagača nedavne Rezolucije njemačkog parlamenta kojom se snažno podržava Bosna i Hercegovina, pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Nijemca Christiana Schmidta da za sada ne koristi bonske ovlasti!

“Pozivam visokog predstavnika da odustane od plana za korištenje ‘bonskih ovlasti‘ u ovom trenutku, tako blizu izbora u oktobru 2022.”, naveo je Ahmetović.

Ahmetović je tako reagirao na najave nametanja izmjena Izbornog zakona, odnosno ustavne strukture Federacije BiH, koje navodno planira da u narednim danima donese visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt.

Ahmetović je naveo da do njega stiže “mnogo zabrinjavajućih poruka iz inozemstva”, zbog čega se osvrnuo “na trenutna dešavanja u BiH”.

“Ja sam njemački parlamentarac, ekspert za vanjsku politiku SPD-a i izvjestitelj odgovoran za Zapadni Balkan. No ja sam također građanin Hannovera i uvjereni Europljanin čiji korijeni potječu iz ove regije”, naveo je Ahmetović, te dodao:

“Uvjeren sam u snagu demokratije, snagu Europske unije i snagu (socijalne) pravde. Zato činim sve što mogu, dragi prijatelji, da se ne dogodi ništa što bi produbilo etničku podjelu u Bosni i Hercegovini. U posljednjoj sedmici zasjedanja u Bundestagu, zastupnici su dali jasan glas za demokratsku i europsku Bosnu i Hercegovinu. Nećemo ostaviti državu samu u sadašnjoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Zbog toga pozivam visokog predstavnika da se distancira od plana za korištenje “bonskih ovlasti” u ovom trenutku tako blizu izbora u oktobru 2022.”

Dodao je da ne želi komentirati sadržaj paketa mjera, ali je podvukao da “duboke planirane promjene treba razraditi s demokratski legitimiranim institucijama i proeuropskim snagama” u BiH.

“Svi njemački think tankovi, većina naučnika i mnogi međunarodni stručnjaci savjetuju da se neke od promjena o kojima se raspravljalo – ne suprotstavljaju. Tražim od SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OHR-a da poslušaju te glasove i dopuste im da utječu na odluke. Sada je historijski trenutak da se pokaže snaga i utre put boljoj Bosni i Hercegovini”, naglasio je i zaključio:

“Nemojmo se baviti sudbinama ljudi iza zatvorenih vrata. Ovo što se sada događa u BiH, mi sami – sada govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada (!) ne bismo dopustili u našoj zemlji. Ovaj standard moramo primijeniti kada je u pitanju sudbina drugih.”

N1

To Top
$(".comment-click-3205").on("click", function(){ $(".com-click-id-3205").show(); $(".disqus-thread-3205").show(); $(".com-but-3205").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });