Vijesti

OHRABRUJUĆI PODACI: Pokret za državu mobilizirao bh. dijasporu, napravljen prvi korak ka preokretu u Republici Srpskoj

Gotovo 90.000 državljana Bosne i Hercegovine u iseljeništvu prijavilo se za glasanje na oktobarskim izborima u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Ljudski.ba.

Rezultat je to opće mobilizacije Pokreta za Državu, političkih partija i nezavisnih kandidata koji su mjeseceima obilazili državljane BiH od Norveške, Švedske, Njemačke, Austrije, sve do Amerike.

Rezultat je to dvostruko veći od onog na proteklim izborima, a najvažnije od svega da ovoga puta obavještajne službe iz susjednih zemalja neće biti u mogućnosti fiktivnim glasovima iz mesnica i trgovina krojiti izbornu volju građana Bosne i Hercegovine, što se svakako može zahvaliti i promjenama koje je uvela Centralna izborna komisija BiH.

No, ovo je tek prvi korak ka jedinstvenom cilju, a on je jasan-što veći broj probosanskih zastupnika u parlamentu bh. entiteta Republika Srpska, čiji će glasovi onemogućiti daljnje rastakanje države i biti jedinstveni u odbrani nacionalnih intresa.

Povodom svega oglasio se i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH.

„Hvala svim našim sugrađanima koji su se registrovali, pokazali ste veći patriotizam nego cijela politička scena u BiH. Hvala velikoj mreži naših prijatelja, saradnika koji su 75 dana ostavili svoje obaveze, porodice i registrovali ljude širom svijeta svaki dan.

Uspjeli smo da iskreiramo ogromnu mrežu Bosanaca i Hercegovaca koji će nastaviti da rade i koji će sada samo dizati ljestvicu broja registrovanih iz ciklusa u ciklus. Želim se javno zahvaliti svim ljudima u CIK-u BiH, uz sve probleme, nedostatak budžeta i ostale peripetije, ogroman iskorak je napravljen i u startu su smanjene zloupotrebe izbornog procesa koje su dolazile iz susjedne Hrvatske i Srbije.

Broj registrovanih mi je poznat i za mene je sjajan, neću ga saopštiti prije nego CIK BiH zvanično ne verifikuje , ali mogu samo reći da od danas bez dileme Pokret za državu postaje nezaobilazan politički faktor u entitetu Republika Srpska, više ništa neće biti isto nakon oktobra.

Slijedi nam još puno posla, da svi koji su se registrovali glasaju, i poslednja faza da oni koji to nisu, dođu na dan izbora u domovinu i glasaju.

Plan nam je da za one koji se nisu registrovali organizujemo prijevoz i da preko 10.000 naših građana na dan izbora izvedemo na glasačka mjesta, uskoro krećemo sa organizacijom te aktivnosti preko naših koordinatora“, poručio je jutros Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, te dodao:

“Probudili smo nadu i probudili smo BiH, više će Pokret za državu imati glasova u inostranstvu nego pojedine parlamentarne stranke u entitetu Republika Srpska, postigli smo ono čega su se mnogi bojali.

Uz osmijeh, neka živi vječno naša jedina domovina dva puta rođena u antifašističkoj borbi”, poručio je Mijatović.

SB

To Top
$(".comment-click-3189").on("click", function(){ $(".com-click-id-3189").show(); $(".disqus-thread-3189").show(); $(".com-but-3189").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });