Vijesti

ANALIZA NJEMAČKOG RADIJA: Dodikov strateški partner u EU ide u potpunu izolaciju

Više od deset godina mađarski premijer Viktor Orban drži Evropsku uniju u neizvjesnosti. Bruxelles do sada nije pronašao način za efikasno sankcioniranje Orbanovog antidemokratskog preustroja Mađarske. Umjesto toga, iscrpio se u raspravama šta i kako dalje s ovom zemljom. S druge strane, Orbanu je taktičkim igrama u više navrata uspjelo zaustaviti određene poteze EU-a ili ucjenjivati Bruxelles vetom kod pitanja vanjske politike ili budžeta, piše Deutsche Welle.

Dolazi li do prekretnice?

No sada bi moglo doći do prekretnice za Orbanov režim, jer mađarski premijer doživljava otpor na svim frontovima. On je svojim proputinovskim stavovima potpuno izolirao Mađarsku u EU-u. Posvađao se čak i sa svojom najbližom saveznicom Poljskom.

Bruxelles je dosad ostao neočekivano čvrst, ne isplativši Budimpešti zbog optužbi za korupciju financijsku pomoć za suzbijanje posljedica pandemije. Istodobno, odluka o sankcijama protiv Mađarske bi, prema novom mehanizmu u sklopu vladavine prava u EU-u, trebala biti donesena u narednim mjesecima. Iz zaključaka najnovije pravne ekspertize proizlazi da Bruxelles može srezati sve subvencije Mađarskoj. Riječ je o milijardama eura koje su toj zemlji hitno potrebne.

Već postaje očito da je Mađarska suočena s ozbiljnom ekonomskom krizom i da se više ne može održati Orbanov skupi model socijalnog sistema, koji mu je omogućio podršku dobrog dijela stanovništva. Mađarski premijer i njegova stranka Fidesz ostvarili su, doduše, povijesnu izbornu pobjedu u aprilu. Ali sada bi, u novoj vanjskoj i unutarnjopolitičkoj konstelaciji, ipak mogao uslijediti početak kraja Orbanovog modela.

Viktor Orban i njegova vlada do danas nisu nedvosmisleno osudili ruski rat protiv Ukrajine – za razliku od svih drugih članica EU-a. Dapače, za Orbana je Zapad odgovoran za rat i to svojim “friziranjem i iskrivljavanjem činjenica”. Prije nekoliko dana Orban je u jednom govoru rekao kako zapadna Europa mora shvatiti “da joj možda više ne bi trebao biti cilj dobiti rat protiv Rusije, nego uspostaviti mir”.

Orban je više puta optužio EU da finansira rat, a ne mir. “Poslovni krugovi” na Zapadu za njega su “ratni huškači”, a “simbolizira” ih, kako kaže, američki milijarder George Soros. Orban se više puta izjasnio protiv sankcija EU-a protiv Rusije. Kada je patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril trebao biti stavljen na EU-listu sa sankcijama, mađarska vlada je uložila veto. S uspjehom – Bruxelles je s liste skinuo patrijarha koji veliča ratne zločine.

Mora li Orban kod okulista?

Zbog ovakvog prijateljskog stava prema Putinu najmoćnijem čovjeku Poljske, dugogodišnjem Orbanovom savezniku, nacional-konzervativnom potpredsjedniku vlade i šefu PiS-a Jaroslawu Kaczynskom, pukao je film. On je izjavio je da je Orban slijep za ruski rat i zločine u Ukrajini i preporučio mu “da ode okulistu”.

Orbanovo stajalište prema Putinu moglo bi, slično kao u Poljskoj, biti prekretnica za Bruxelles i članice EU-a. Ono bi moglo dovesti do spoznaje da konstruktivni i plodonosni pregovori s mađarskim premijerom u pogledu demokratije, vladavine prava i temeljnih vrijednosti EU-a – više nisu mogući. To bi moglo imati posljedice za Mađarsku. Idućih mjeseci će Evropska komisija zajedno sa zemljama članicama morati odlučiti trebaju li Mađarskoj i u kojoj mjeri biti uskraćena finansijska sredstva EU-a, jer krši načela vladavine prava. Mađarska je do sada mogla računati na podršku pojedinih država članica protiv Bruxellesa, ali ta podrška više nije sigurna.

100-postotno rezanje pomoći iz razvojnih fondova EU-a

Očekuje se odluka o ukidanju pomoći Mađarskoj jer je novi EU-mehanizam pokrenut krajem aprila – i to prvi put protiv jedne države članice otkako je stupio na snagu početkom 2021. Ovo takozvano pravilo kondicionalnosti olakšava sankcioniranje članice Unije koja krši vladavinu prava. Tu je za donošenje odluke dovoljna obična većina država članica sa 65 posto stanovništva. U ostalim postupcima potrebna je jednoglasna odluka država članica.

U Bruxellesu je prošle sedmice objavljeno pravno mišljenje koje analizira visinu mogućih finansijskih sankcija protiv država članica. U ekspertizi se zaključuje da je 100-postotno uskraćivanje EU-ovog novca za razvoj Mađarskoj potpuno opravdano, pa i nužno, jer su kršenja vladavine prava toliko ozbiljna, dugotrajna i sistematska da nijedan jedini euro nije siguran i zaštićen od korupcije i zloupotrebe.

Ovu stručnu analizu naručio je zastupnik stranke Zeleni u Evropskom parlamentu Daniel Freund. Naišao je na odobravanje u svim važnim zastupničkim klubovima: u redovima zelenih, socijaldemokrata, liberala, pa čak i u Europskoj pučkoj stranci kojoj je do marta 2021. pripadala Orbanova stranka Fidesz. Sada je pitanje ima li Evropska komisija političku volju za provedbu onoga što stoji u ekspertizi. Freund u to sumnja – i oštro kritizira predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. “U brojnim rezolucijama Evropskog parlamenta nju se već duže vrijeme optužuje za nedjelotvornost, što je besprimjerno i govori samo za sebe”, rekao je Freund.

Jedna od autorica ekspertize, politologinja i pravnica Kim Lane Scheppele s američkog Univerziteta Princeton, kaže za DW da je EU na početku imao pravne mehanizme za sankcioniranje Orbana. “No nije bilo političke volje, a jedna od najvećih prepreka tome bila je bivša kancelarka Angela Merkel”, naglasila je Scheppele. “Sada Evropskoj komisiji mora biti jasno da su sve državne institucije u Mađarskoj pod Orbanovom političkom kontrolom i da će on nastaviti po starom ako mu se ne uskrati novac EU-a.”

Protesti protiv mjera štednje

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs komentirao je ekspertizu riječima: “Ovo najnovije maltretiranje od strane liberalne gomile u Europskom parlamentu je izraz političke zlobe.” Sam Viktor Orban je u govoru 7. jula istakao da je Mađarska, prilikom predstavljanja ekspertize u Evropskom parlamentu, bila napadnuta na način sličan “intifadi i vivisekciji”. Opoziciju je indirektno optužio za izdaju domovine jer je sudjelovala u tome. Iz fondova EU-a trebalo se finansirati i povećanje plaća mađarskim liječnicima i učiteljima.

No ti oštri tonovi nisu slučajnost. Mađarska godinama vodi izdašnu socijalnu i poreznu politiku, kojom Orbanova stranka Fidesz osigurava svoju klijentelu i naklonost glasača. Pred parlamentarne izbore u aprilu Orban je ponovo dijelio porezne darove i finansijsku pomoć. Tome je sada očito kraj. Mađarska vlada je nedavno iznenada ukinula neke socijalne mjere i porezne olakšice, a vjerovatno će uslijediti i druge drastične mjere štednje. Nakon toga su na ulice izašli gnjevni demonstranti. Dnevni list Nepszava objavio je komentar pod naslovom: “Ovo su znakovi pada”, navodi DW.

To Top
$(".comment-click-3178").on("click", function(){ $(".com-click-id-3178").show(); $(".disqus-thread-3178").show(); $(".com-but-3178").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });