Vijesti

Zastupnik Sabora: Dabogda sutra propala BiH ako moj narod neće biti ravnopravan

Hrvatski sabor raspravljao je jučer o prijedlogu oporbenih zastupnika, njih 32, da se ministru vanjskih i europskih poslova RH Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje.

Podsjetimo, klub Hrvatskih suverenista tvrdi da Grlić Radman nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske. Zamjeraju mu i što nije uspio izlobirati promjene izbornog zakona u BiH, nerješavanje graničnih sporova sa susjedima i toleriranje koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži.

Marijan Pavliček obrazložio je razlog za pokretanje rasprave.

“Smatramo da ministar nije dorastao zadatku. Hrvatska doslovce nema diplomaciju i vanjsku politiku. U doba mandata Grlić Radmana nije ispunjen niti jedan cilj. Nitko ne osporava da se ministar trudio, ali rezultat je ono što se ocjenjuje. Izborni Zakon u BiH ocijenjen je kao diskriminatoran prema Hrvatima. Svi pokušaju mijenjanja zakona odbijeni su od bošnjačkih političkih predstavnika. Smatramo da ministarstvo nije iskoristilo sve mehanizme kako bi osiguralo da se nadolazeći izbori u BiH održe povoljnije po Hrvate. Grlić Radman je tri godine bio veleposlanik u Berlinu. Pitamo se što je odradio u te tri godine da bi utjecaj hrvatske bio jači u Bundestagu?”, rekao je Pavliček.

“Hrvatski narod, branitelji i žrtve velikosrpske agresije iznimno su osjetljivi na izjave Aleksandra Vulina, koji je rekao da će mira na Balkanu biti tek kada će svi živjeti u jednoj državi, odnosno Srbiji. Zašto to dozvoljavamo?”, odgovorio je Željko Sačić.

Pavliček je upozorio i na problem neriješenih graničnih sporova sa susjednim zemljama. Govoreći o toleriranju koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži, podsjetio je na slučaj zaposlenika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damira Sabljaka koji je, kako je rekao, razotkrio koruptivne radnje u hrvatskoj diplomatskoj mreži. Izrazio je nezadovoljstvo što je Hrvatska izgubila komemoraciju u Bleiburgu.

Plenković: Mi ćemo svoj posao raditi kao i do sada. Mi ćemo pobijediti, a vi izgubiti
“Međunarodni položaj hrvatske nikada nije bio jači. Ove godine Hrvatska će ući u Schengen i eurozonu, a položaj Hrvata u Srbiji nikada nije bio snažniji. Ne misle svi kao mi. Ima i onih koji svojim aktivnostima odmažu Hrvatima u BiH. Oni koji bi trebali biti dio rješanja, bili su koraci unazad. Jako mi je drago da je većina zastupnika podržala ulazak Švedske i Finske u NATO. Mi ćemo svoj posao raditi kao i do sada. Mi ćemo pobijediti, a vi izgubiti kao i uvijek”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Obratio se i Grlić Radman.

“Prije nego što bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili s ovlastima koje imate, ali ih ne koristite. Domoljublje podrazumijeva poštenje. Nazivate me raznim pogrdnim imenima, a vi ste se gospodo sami opisali. Koristi se i jezik ulice. Nisam idealan, ali rezultati koje sam ostvario su očiti. Vi samo kritizirate, iscrpljujete sebe i nas, a ne nudite nikakva rješenja. Napadajući Vladu vi zapravo napadate motor koji vozi, koji radi, motor koji bi vozio i brže da nije vas koji sipate pijesak u mjenjač brzina. Prije nego bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili, je li vam savjest čista i možete li se pogledati u zrcalo, a da se ne zacrvenite zbog nerada – poručio je”, rekao je Grlić Radman.

“Neće vas nitko kamenovati. Kamenovalo se u doba srednjeg vijeka i prije Krista. Ti su ljudi postali mučenici”, rekao je Pavliček.

Zastupnik Nino Raspudić nije bio ništa smireniji:

“Dabogda sutra propala BiH ako moj narod neće biti ravnopravan. Hido Biščević, veleposlanik u Beogradu, blati Tomislava Žigmanova i nikome ništa. Uvjeravaju nas da su uspjesi Grlić Radmana tihi, kontinuirani rad. To je kao nepostojeće carevo novo ruho – svi mu se dive, ali nitko ga ne vidi. I premijer i ministar uljuljkavali su Hrvate u BiH, davali im anesteziju! Ranije sam rekao da ministar mora podnijeti ostavku ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH, što je sam ministar obećavao.”

N1

To Top
$(".comment-click-3150").on("click", function(){ $(".com-click-id-3150").show(); $(".disqus-thread-3150").show(); $(".com-but-3150").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });