Vijesti

Nakon 27 godina: Ulice u Mostaru nazvane po ustaškim ideolozima mijenjaju nazive

Mostarske ulice nazvane po ustaškim ideolozima iz vremena Nezavisne države Hrvatske nakon 27 godina bit će preimenovane, odlučeno je to na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara. Riječ je o šest ulica kojima je nazive dala ratna HDZ-ova vlast na čelu sa Matom Bobanom i Brunom Stojićem.

S 25 glasova za, te 8 suzdržanih odlučeno je da se ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Jure Francetića, te ulica Ive Tabornika preimenuju u ulice Aleksa Šantić, Tin Ujević, fra Ljudevit Lasta, Ico Voljevica, Humska, i Ciglana.

Burna rasprava prethodila je ovoj odluci, s obzirom na to da su pojedini vijećnici imali prigovore na prijedlog komisije o novim nazivima ulica.

Konkretno, primjedbe su se podnosile na naziv ulice fra Ljudevita Laste koji je kako su naveli u jednom od svojih obraćanja koristio pozdrav za Dom spremni, zatim primjedba se odnosila i na ulicu koja će se zvati po Tinu Ujeviću, koji kako su kazali nema nikakve veze s Mostarom ali ima s NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, godinama se pitanje ovih spornih ulica nije moglo riješiti, no nakon pritiska javnosti i međunarodnih zvaničnika pokrenut je postupak za promjenu naziva ulica.

N1

To Top
$(".comment-click-3140").on("click", function(){ $(".com-click-id-3140").show(); $(".disqus-thread-3140").show(); $(".com-but-3140").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });