Vijesti

Duvnjak: Oni koji su odbili 2018. Izetbegovićevu pruženu ruku, otvorili su prostor Čoviću za blokade

Pažnju javnosti izazvale su izjave pojedinih federalnih parlamentaraca o tome da li se i na koji način mogla prekinuti sada već četverogodišnja blokada HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je rezultirala neprovođenjem rezultata Općih izbora 2018. godine, tačnije volje građana.

Političko nejedinstvo

– Početkom godine nekoliko pravnih stručnjaka i profesora ustavnog prava ukazalo nam je da shodno odredbama Ustava Federacije BiH možemo izabrati predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, nominiranjem minimalno jedne zajedničke liste kandidata od trećine delegata bilo kojeg od klubova konstitutivnih naroda. Da li je baš… – govori Jasmin Duvnjak, član Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH i šef Kluba Bošnjaka, za Faktor i dodaje:

– Uz pretpostavku da ustavne odredbe o načinu izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH ne traže imperativno najmanje po trećinu potpisa delegata sva tri kluba (Bošnjaka, Hrvata i Srba), bilo čija blokada, pa i HDZ BiH bi se razmontirala i obesmislila u fazi koja se odnosi na postupak nominiranja kandidata.

Međutim, u narednoj suštinskoj fazi (usvajanje zajedničke liste na oba doma u prvom krugu ili barem na jednom domu u drugom krugu glasanja) došlo bi do izražaja političko nejedinstvo i nepostojanje demokratske parlamentarne većine koja u ovim okolnostima ne bi mogla postići potreban politički konsenzus.

Duvnjak naglašava da bez društvenog dogovora i jasne parlamentarne većine koja će se okupiti oko istog, čak i uz otklanjanje formalno-pravnih pogrešaka (začkoljica) i neusklađenosti poslovnika, neće se pomaknuti iz sadašnjeg stanja.

“Nebrojeno puta Izetbegović je pozivao probosanske stranke”

– Puna podrška Irfanu Čengiću i kolegama za inicijativu da se koriguje Poslovnik, ali i upozorenje – demokratski parlamentarni život ima svoje procedure, ali bez razgovora, dogovora, kohezije, funkcionalnih i kvalitetnih koalicija, ostat ćemo u blatu auto blokade – ukazuje Duvnjak.

Podsjeća kako je nakon Općih izbora 2018. godine HDZ otvoreno kazao da neće ići u postupak izbora novog rukovodstva i nove Vlade FBiH dok se ne promijeni Izborni zakon BiH.

– Istovremeno su se građanske stranke okupljene oko SDP-a, nažalost, nezrelo opredijelile da ne idu u formiranje vlasti sa relativnim pobjednikom izbora – sa SDA. Nebrojeno puta predsjednik Bakir Izetbegović je pozivao probosanske stranke da se pridruže SDA kao pobjedniku izbora i na entitetskom i državnom nivou.

Da zajedno rade u interesu države i unapređenja standarda građana, da ojačaju poziciju patriotskih političkih snaga i neutrališu anticivilizacijske i antiustavne destrukcije HDZ i SNSD-a. Ovaj čin otvorenosti i spremnosti da se dijeli politička vlast sa drugima zbog države i građana mnogi su cinično ismijali i u konačnici kočoperno odbili – podsjeća Duvnjak i dodaje:

– Pruženu ruku lidera SDA odbile su probosanske građanske partije i tako svjesno ili ne, dodatno ojačali poziciju HDZ- a i njihove antievropske strategiije kojom se pogazila demokratska volja građana iz 2018. Da smo se okupili u jedan jak blok, ucjene i ultimatumi HDZ bi postali besmisleni. Otuda i od tada je pat pozicija. Status quo. Nazvasmo to političkom blokadom. Ja bih kazao da se radilo o odsustvu političke razboritosti i neznanja.

“Naučena lekcija može biti od koristi”

Konstatuje kako je sada kasno za izbor nove izvršne vlasti, ali…

– Naučene lekcije nam mogu biti od koristi nakon Općih izbora 2022. godine. Prvo, očigledno odredbe Ustava FBiH omogućavaju izbor rukovodstva FBiH i bez trećine delegata u sva tri kluba naroda, i drugo, ako probosanski patriotski blok ne bude spreman za saradnju i unutrašnji dogovor, ako se ne usaglase programi i pravci političkih aktivnosti nakon izbora, ponovo će se otvoriti vrata i prostor za Čovićevu strategiju blokada i ultimatuma – poručio je Duvnjak.

Faktor

To Top
$(".comment-click-3145").on("click", function(){ $(".com-click-id-3145").show(); $(".disqus-thread-3145").show(); $(".com-but-3145").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });