Vijesti

ALEKSANDAR VUKOVIĆ ZA „SB“: Ovo je odgovor Aleksandru Vučiću i svim negatorima genocida u Srebrenici…

Aleksandar Vuković, šef banjalučkog ogranka SDP-a BiH, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o potrebi suočavanja s prošlošću i odgovorio na mnoge prijetnje upućene njemu i članovima njegove stranke u Banjoj Luci, te poslao snažnu poruku svim negatorima genocida, uključujući i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je sinoć na TV Pinku ponovno negirao genocid u Srebrenici, poručivši kako se dogodio „jezivi zločin“.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je sinoć da je “datum obilježavanja Srebrenice težak dan, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima”. Vućić tvrdi da je ove godine, na komemoraciji u Potočarima, bila naglašenija snažnija i žešća kampanja, više mržnje usmerene prema srpskom narodu, nego prošle i pretprošle godine i kako je dodao više mržnje iz onog medijskog, i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti.

Vučić je otišao i korak dalje, pa je priznanje genocida opravdao navodnim ukidanjem bh. enititeta Republika Srpska.

“Nisam otišao u Srebrenicu jer nisam dobrodošao, ćutao sam 11. jula jer šta god bih rekao Srbija bi bila izložena najbrutalnijim napadima zato što nisam izgovorio magičnu riječ koju oni žele da čuju, jer neko ne želi od nas da vidi poštovanje žrtvama već pravnu formulaciju da bi mogao na tome da zasniva neke druge poteze u budućnosti a to je ukidanje Republike Srpske”, kazao je Vučić.

Šef banjalučkog ogranka SDP-a BiH Aleksandar Vuković bio je i ove godine u Srebrenici i poklonio se žrtvama genocida.

„Poklonio sam se ljudima koji su žrtve pakla na zemlji, a ne samo zato što je presuda Tribunala u Hagu tako kvalifikovala ovo zlo nad zlom. Za mene lično je to nadgenocid, smak svijeta.

I ne interesuje me poremećeno odsustvo emocionalnog materijala onih koji se ne slažu sa mnom, jer nemam ni volju argumentovati i dokumentovati hiljade činjenica, od ratnog profiterstva, pa do trgovanja sirotinjom, životima i smrti“, kazao je Vuković za „Slobodnu Bosnu“, te dodao:

„Ne želim da se dotaknem ološa kojem su najslađe pare kada tuđe suze padaju, i nikada niko ko opravdava strašne zločine neće uspjeti ubiti čovjeka u meni. Genocid u Srebrenici nije počinjen u moje ime. No pasaran“, kazao je Vuković.

Vuković je svakodnevno izložen prijetnjama i upozorenjima u Banjoj Luci, ali se na to ne osvrće.

„Kažu, nisi bio u Bratuncu, Kravicama, a moje je pitanje, a šta ako jesam?! Zar će to onda poravnati tu žalosnu vagu kriterijuma koji mjere zločine? Pozivam vas sve da zajedno obiđemo sva stratišta svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. I neće se odazvati niko iz više razloga.

Napravljen je zatvoreni krug zloupotrebe srpskih žrtava kojih je takođe bilo baš mnogo u tragičnom ratu. Zato i ne postoji memorijalni centar namjenjen srpskim žrtvama, jer bi u tom slučaju mogli doći svi čistog srca, pa da oproste i prime isti.

Tako sam i dočekan u Srebrenici! I hvala Srebreničanima na svakoj pruženoj ruci, zagrljaju i odobravajućem pogledu. Posebno hvala jednoj majci koja je izgubila skoro sve što je imala te tragične 1995. godine, a primila me u kuću kao voljenog sina! Njezin osmjeh je moja najveća suza.

I opet ću, ako budem živ, otići u Srebrenicu i na sva ostala stratišta, jer su svi narodi Bosne-moji narodi“, kazao je Vuković, poručivši kako mnogima smeta spremnost na katarzu.

Na kraju razgovora Vuković je poslao poruku svima: „Neka svako radi ono čime se hrani, mržnjom ili ljubavi. Dogma, vjeruj-ne pitaj se mora razbiti, bez obzira na cijenu. I mene neće mijenjati, jer se ne znam sa mržnjom družiti. Rušeći tuđe kuće, vlastiti dom sigurno neće biti ljepši“, poručio je Vuković.

To Top
$(".comment-click-3138").on("click", function(){ $(".com-click-id-3138").show(); $(".disqus-thread-3138").show(); $(".com-but-3138").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });