Vijesti

KANDIDATKINJA HDZ-a OTKRILA KARTE: “Prioritet je Izborni zakon, biranje Komšića MORA PRESTATI

Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a za člana Predsjedništva BiH, gostujući u programu mostarske televizije “HB” poručila je da je njen prioritet izmjena izbornog zakona, da te da se politikom izbora Željka Komšića mora prestati. Krišto je oštro osudila rezolucije Evropskog parlamenta kazavši da od njih niko nema ništa, dok je komentarišući rezoluciju Bundestaga poručila da ona dovodi u pitanje opstojnost BiH.

„Iako na izbore idemo po istim izbornim pravilima, ovaj put, a što na naglašavam i u čemu vidim snagu jeste snaga hrvatskog naroda i ja očekujem da pokaže to svoje zajedništvo, i vjerujemo, zato smo tako ovaj put i išli sa jednim kandidatom isred HNS-a.“

Ono što je prioritet jeste da se promijeni izborni zakon“, kazala je Krišto.

Govoreći o tome da ukoliko Željko Komšić ponovo bude izabran za člana Predsjedništva BiH, Krišto je poručila:

„Imali smo ovaj mandat dva bošnjačka člana Predsjedništva, vidjeli smo gdje nas je to sve skupa dovelo. Kad pogledate unutrag vidiimo da su to stvari koje su se nagativno odrazile, i to se usložnjavalo od strane političkh predstavnika Bošnjaka. Jednostavno, oni moraju shvatiti da je vrijeme da se sa takvom politikom prestane“, kazala je.

„Ja razgovaram sa predstavnicima bošnjačkog naroda, pojedinci i mnogo njih ne vjeruje da su to dobri odnosi za Bosnu i Hercegovinu. Mi moramo izgrađivati BiH kao mjesto suživota, dijaloga, ali istinskog i po mjeri onoga kako je BiH ustrojena“, rekla je Krišto.

Komentarišući propale pregovore oko izmjena Izbornog zakona da politički predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda nisu išli sa istim ciljem.

„Sudjelovala sam sastanicima na političkoj razini, gdje je predsjednik Čović toliko puta iznio jasne stavove i naše prijedloge koji su bili u skladu sa ustavnom strukturom, međutim bošnjački predstavnici su htjeli zadržati stanje kao što jeste ili da to bude drugi ustroj kao unitarna država što nije dobro za BiH, i to je nešto što dovodi u pitanje budućnost BiH“, navela je.

Dodala je da od rezolucija Evropskog parlamenta niko nema ništa, i da se u BiH ne može tražiti krivac na jednog strani, pogotovo ne na strani onih koji nemaju demokratski kapacitet da na bilo koji način zaustavi neke stvari.

„Mi treba da tražimo rješenja kako je to po dejtonskom sporazumu uređeno, kao državu tri konstitutivna naroda. Trebamo osnažiti odnose unutar Federacije“, navela je.

Govoreći o rezoluciji Bundestaga, Krišto je kazala da to nisu dobri stavovi.

„Takvi stavovi ne obavezuju nikoga, oni su suprotni Anexu 4 i štetni po interese, budućnost i opstojnost BiH. Ja mislim da bi im na prvom mjestu trebala biti obaveza da poštuju ustavno ustrojstvo BiH“, poručila je.

SB

To Top
$(".comment-click-3124").on("click", function(){ $(".com-click-id-3124").show(); $(".disqus-thread-3124").show(); $(".com-but-3124").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });