Vijesti

Adis Ahmetović: Sestrinska partija HDZ-a je glasala za rezoluciju o BiH – VIDEO

Rezolucija o BiH koju je Bundestag u petak usvojio nije rezolucija Adisa Ahmetovića ili Borisa Mijatovića, već većine poslanika u njemačkom Parlamentu – poručio je izvjestilac njemačkog SDP-a za Zapadni Balkan, komentarišući optužbe da je jednostran u odnosu prema BiH.

“Rezolucija je dobila podršku većine i vladajućih partija, ali i opozicije, 80% članova Bundestaga su glasali za tu rezoluciju. Sestrinska partija HDZ-a i HDZ-a BiH je glasala za tu rezoluciju- CDU CSU”, rekao je Ahmetović ogovarajući na komentare koje je izazvao njegov govor u petak, a u kome je poručio da je “koncept konstitutivnih naroda u BiH propao”.

Ovaj poslanik Bundestaga dodaje da niti jedna država u Evropi nema ovakav sistem kao BiH, te potcrtava da BiH 27 godina nakon rata ne može usvojiti 14 prioriteta, od čega su tri reformska zakona kako bi ispunila uslove koje je EU stavila pred BiH.

“Citiram Sattlera koji je jasno rekao, put u EU blokira u Domu naroda HDZ i SNSD, to je potpuno jasno. Mi kažemo u Njemačkoj, neka u BiH bilo koji drugi evropski sistem u BiH biće bolji nego ovaj koji je sada”, rekao je Ahmetović.

Ahmetović od subote boravi u BiH, a danas se susreo sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem sa kojim je razgovarao o dolasku 50 njemačkih vojnika u misiju ALTEA. Ali i o mogućoj sudbini EUFOR misije.

“Ako u novembru Rusija odluči staviti veto za nastavak EUFOR misije, ambasador Rusije je rekao da će ako se BiH odluči za članstvo u NATO, da može završiti kao Ukrajina. Ako se to dogodi, postoji mogućnost kroz Dejtonski sporazum da Predsjedništvo BiH pozove da se NATO uključi u BiH, da se i nakon novembra obezbjedi sigurnost u BiH”, rekao je Ahmetović.

Ahmetović nastavlja svoju posjetu zemljama regije. Plan je da posjeti Makedoniju, ali i Albaniju, gdje bi se trebao susresti sa Edijem Ramom.

N1

To Top
$(".comment-click-3121").on("click", function(){ $(".com-click-id-3121").show(); $(".disqus-thread-3121").show(); $(".com-but-3121").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });