Vijesti

ŽELJKO KOMŠIĆ: “Ne mogu samo HDZ-ovi Hrvati biti državni ministri”

“Ko god da bude sjedio u Predsjedništvu BiH, ne treba dati mandat za obnašanje pozicije državnog premijera predsjedniku HDZ-a. Zato što HDZ u startu traži da na državnoj vlasti svi ministri Hrvati budu iz HDZ-a, a Hrvati ministri mogu doći i iz SDP-a ili DF-a, jer te dvije stranke u ovom trenutku imaju skoro duplo više glasova od HDZ-a. Nakon ovih izbora će imati i još više. U Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a”, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ističe kako se “ne može dopustiti da državni premijer (predsjedavajući Vijeća ministara) bude neko sa nekih stotinjak hiljada glasova, koliko može dobiti Čovićeva stranka, i da sa te pozicije nameće nove blokade kako bi ispunio svoje ciljeve ucjenama, te da uz to i čuva RS”.

“Stoga, nema razloga ni da Bećirović niti Izetbegović već sada ne iskažu spremnost na to da se svi obavežemo, ma ko sutra sjedio u Predsjedništvu BiH, da to nećemo dopustiti. Ucjenama i blokadama HDZ-a se mora stati u kraj, jer se svijet, pa i Bosna i Hercegovina nalaze na velikoj prekretnici, i mi ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim međusobnim optužbama. Oko toga se svi na probosanskom političkom spektru već sada trebamo dogovoriti, i jedni druge pred građanima na to obavezati. Građani od nas očekuju dogovor i definisanje minumuma zajedničkih ciljeva. Ako težimo ka normalnoj i građanskoj BiH onda je to logično”, rekao je Komšić.

SB

To Top
$(".comment-click-3064").on("click", function(){ $(".com-click-id-3064").show(); $(".disqus-thread-3064").show(); $(".com-but-3064").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });