Dodik “homogenizira”: Stimulisat ćemo upotrebu ćirilice, mi smo Srbi, a ne Bosanci

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će se stimulisati upotreba ćirilice i da se sa Srbijom rade ozbiljne stvari kada je riječ o zaštiti ovog pisma.

Ovo je Dodik rekao gostujući na televiziji Happy u, blago rečeno, kontroverznoj emisiji “Ćirilica” ukazavši na navodnu činjenicu da nekome smeta da su Srbi homogenizirani.

U pokušaju da pojasni, citirao je krilaticu “Samo sloga Srbina spašava”, rekavši da je dobro razumio tek kada je došao na funkciju člana Predsjdništva BiH.

U nastavku je rekao da se pričom o sečeciji samo pokušava ukazati kako je neko “loš momak”, no odmah potom izrekao je skandaloznu tvrdnju “kako bi sve bilo bolje da su Srbi, ono što su držali 1995. godine, pripojili Srbiji”.

“Smatram da treba pokušati i boriti se za ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik, dodavši da u Vijeću za implementaciju mira (PIC) nema ni Srbije ni Hrvatske, iako su potpisnice, dok ima Turska.

U nastavku se Dodik bavio vanjskom politikom rekavši kako Amerika smatra da će pokušati ostvariti utjecaj na način da će disciplinirati muškarce, među kojima su RS i Srbija, tako što će uvesti sankcije Rusiji.

“Ova kriza svijeta je kriza lidera”, rekao je Dodik i upitao ko je kineski lider američke, britanske nacije, istakavši da su “dva neprikosnovena ruski i predsjednik”.

Na kraju je ustvrdio da on “nije Bosanac nego Srbin iz RS-a, a negirao je i postojanje bosanskog jezika nazvavši ga takozvanim.

“Meni na pojedinim skupovima daju prevode na tom jeziku, ali ja tražim da to bude srpski. Mi smo Srbi, nismo Bosanci, naš jezik je srpski jezik, pismo ćirilica, mi smo hrišćani, pravoslavci, imamo krsnu slavu”, rekao je, ničim izazvan, Dodik.

Lider SNSD-a ili ne zna ili namjerno prešućuje da je oblik ćirilice, pod nazivom bosančica, autohtono bosansko pismo.