KOMŠIĆ: “Pozivam Denisa Bećirovića i Bakira Izetbegovića da javno potpišemo izjavu…”

Sredinom maja ove godine pojavila se nezvanična informacija o planu da se nakon oktobarskih izbora lider HDZ-a Dragan Čović imenuje za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Prema tim informacija iza cijelog plana stoje i određeni međunarodni zvaničnici.

Posljednjih dana je ta informacija reaktualizirana u našoj javnosti, a tim povodom danas se oglasio i lider DF-a Željko Komšić koji će i ovaj izborni ciklus biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hvatskog naroda.

“Pozivam kandidate za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Bakira Izetbegovića da javno potpišemo izjavu da Dragan Čović ne može biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH u narednom mandatu, obzirom da je po načelu rotacije idući predsjedavajući Vijeća ministara Hrvat, i obzirom da Predsjedništvo BiH daje mandat predsjedavajućem Vijeću ministara. Čoviću se ne smije dozvoliti obnašanje te funkcije jer bi je koristio kao platformu za nametanje teme o izmjenama Izbornog zakona BiH po HDZ-ovom prijedlogu, kao i za nove blokade”, poručio je danas Komšić.

SB