Prijeti li Zapadnom Balkanu destabilizacija i koliko su politike Vučića i Dodika usklađene

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dramatično je u utorak najavio promjene političke situacije na Zapadnom Balkanu, misleći primarno na Srbiju i Kosovo, dodavši da neki žele edzodus Srba iz nekadašnje s Kosova.

Svoje zaključke donio je na osnovu dvije odluke kosovskih vlasti, za koje je kazao da imaju podršku zemalja Kvinte, dodavši da je dijalog između Beograda i Prištine okončan.

“Oni su donijeli dvije odluke, jedna se tiče uskraćivanja ulaska sa ličnim kartama na teritoriju Kosova. Druga odluka, kojoj je jedini cilj da protjeraju Srbe sa Kosova, naročito sjevera, da se napravi jedna nova ‘Oluja’ gdje bi njihovo ministarstvo ubijedilo da se registruju pod albanskim tablicama. Ako ih ne ubijede, onda će da im otimaju ne samo tablice, nego i vozila. Ko će poslije toga od Srba da ostane ni sami ne znaju jer računaju da će svi Srbi da napuste”, rekao je Vučić.

Tim povodom razgovarali smo sa Igorom Novakovićem, politikologom i direktorom istraživanja Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove koji nam je kazao da mu se Vučić nastup činio kao neka vrsta upozorenja koje ima svoju kako domaću tako i inostranu upotrebu.

“Jedna poruka je da Srbija ne bi stajala po strani, ukoliko bi do tako nečega došlo, a druga stvar je poruka domaćem javnom mnjenju da je on pod određenim vrstama pritisaka”, rekao je Novaković.

Ipak, ističe naš sagovornik, da s obzirom rusku invaziju i opštu destabilizaciju prilika u širem regionu nikom ne bi odgovarala bilo kakva vrsta sukoba. Dodaje da je Kosovo pokušalo odmah iskoristiti promjenu geopolitičkih odnosa u svijetu.

“Trebamo se prisjetiti izjava Osmani i Kurtija koji su početkom ruske agresije na Ukrajinu kojima su tražili ulazak Kosova u NATO a pritom su i pokušavali da označe Srbiju kao saveznika Rusije na Balkanu i nekog ko radi protiv interesa susjeda. Međutim, čini se da je cijela ta priča splasnula i da su vlasti u Prištini shvatile da to baš i nije slučaj te da im jefitini politički poeni neće donijeti bilo kakav rezultat na Zapadu”, rekao je Novaković.

On smatra da Beograd bez obzira što nije uveo sankcije Rusiji, agresija je ipak osuđena, u multilateralnim forumima te da su neke sitnije sankcije uvedene.

“Nekim spoljnopolitičkim deklaracijama Evropske unije Srbija se jeste pridružila, Srbija jeste primila ukrajinske izbjeglice i ona poruka u sred izborne kampanje je promijenjena u ‘mir i stabilnost’. Kako je to poruka prema unutra da neće biti sukoba, tako je to poruka i prema vani da Srbija neće destabilizovat region”, kazao je Novaković.

On smatra da je nastup Vučića bio samo verbalno upozorenje ali ništa naročito dramatično. Ističe da će Srbiji biti teško napraviti potpuni otklon od Moskve.

“Imamo problem da po najnovijim istraživanjima velika većina građana Srbije se protivi uvođenju sankcija Rusiji. Naravno niko od političara im nije objasnio šta to znači. To je isto problem, svi kuhaju žabu. Drugi problem je taj što Srbija još uvijek nije potpisala sporazum o dugoročnom snadbijevanju prirodnim glasom. U posljednjih godinu dana prema projekcijama Srbiji će trebati milijarda kubika gasa više ove godine u odnosu na prethodnu. Dodatno imate pitanja vezana za ruske spavače unutar sistema”; smatra Novaković.

S tim u vezi Beogradu nije lako da donese tu odluku i da bi za početak vlastima trebala temeljan priprema da građanima objasne šta to uopšte znači. Napominje da je osam godina u kontinuitetu postojao jasan proruski diskusrs u zemlji.

“I sada hoćete za jedan dan da to promijeniti, malo to ide teže”.

Odnosi Dodika i Vučića

Na pitanje koliko je usklađena politika Vučića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika prema Rusiji Novaković je kazao da je Dodik oduvijek imao nezavisan kanal sa Moskvom i da to nikad nije išlo preko Beograda.

“To je moja lična impresija. On i njegova vlada su direktno vodili te odnose. Ne bih rekao da su oni igrači Moskve, oni prosto koriste situaciju za svoje ciljeve i da podignu uloge. Meni se čini da vrlo često u posljednjih pet-šest godina retorika i postupci obje strane bili neusklađeni. Tu mislim na Beograd i Banja Luku”, rekao je Novaković.

Dodaje da su Dodik i njegova elita tu više iskakali iz “matrice”, a da je Vučić onda u tim okolnostima ulijetao kao “vatrogasac” malo da ublaži situaciju.

“Tu su se drastično stvari izmijenili u neusklađenosti od početka ruske agresije. Dakle, Dodik je na početku mnogo više iskakao. meni se čini da sada ipak postoji stišavanje situacije. Kada je bilo ovo glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a kada se Bosna i Hercegovina tome pridružila. Dodik je tu imao priliku da napravi u principu mnogo veći haos nego što jeste. To se svelo na jedno otvoreno pismo javnosti. To pokazuje ne samo obzir prema Beogradu. Cijeli Zapadni Balkan je u zapadnom dvorištu, okruženi smo njima. Dodik dobro zna odakle njegova bezbjednost dolazi, na koga je naslonjena i ko će u suštini da bude pravi gubitnik ukoliko dođe do bilo kakve nestabilnosti i eskalacije. Ja mislim da to njemu uopšte ne treba”, zaključio je Novaković.

klix