Izetbegović o razgovoru s Varhelyijem: “Komšić nema razloga da se brine, Bećirović je populista i demagog”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA oglasio se danas nakon što su jučer reagirali Željko Komšić, predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH, a nakon njega i Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH na njegovu posjetu Briselu gdje će u isto vrijeme biti i Dragan Čović i Milorad Dodik na poziv europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija.

“Neosnovane i nepotrebne su reakcije na moju odluku da u Briselu razgovaram s europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovara vode u formatu „predstavnika konstitutivnih naroda“. S europskim komesarom ću razgovarati jedan na jedan .

Kao predsjednik najveće parlamentarne stranke u BiH uvijek ću razgovarati o svim pitanjima koja se tiču ​​Bosne i Hercegovine, i sa svima koji mogu utjecati na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ne smatram dobrom politiku samoizolacije i odbijanja razgovora.

Sa europskim komesarom za proširenje – kojeg nismo birali mi već članice Europske unije – razgovaraju isključivo o europskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, jer će biti nužno hitno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH. Od evropskog komesara tražit ću da organiziram sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta BiH i iskoristim svoj utjecaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proeuropske zakone.

Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razloga za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojima sudjelujem uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine.

Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na „dobacivanje s tribina“ od strane nedoraslih populista i demagoga“, naveo je Izetbegović u reakciji.

NAP