Vijesti

SLAVO KUKIĆ OTKRIVA: Zbog ovoga je Dragan Čović ustuknuo u utrci za Predsjedništvo BiH…

Kandidatura Borjane Krišto za člana Predsjedništa ispred HDZ-a nije mnogo iznenadila. Mjesecima se špekuliše da Dragan Čović neće na crtu Komšiću. Sada je to i zvanično. Poznavaoci političkih prilika tvrde da Čović ne voli da gubi, zato je isturio Borjanu. Jer Krišto je ona kojoj se vjeruje.

Borjana Krišto desna i produžena ruka Dragana Čovića lično, godinama. A Čoviću je u Predsjedništvu potreban neko kome može slijepo vjerovati. I ko će ga slušati. A Krišto ga sluša, oduvijek.

“Imamo svako najpametnije, najljepše biće koje može ponuditi svoje životne vrijednosti i sve ono što gradi kroz politiku zadnjih 20-ak godina i hrvatskom narodu i svim žiteljima BiH, to je upravo gospođa Borjana Krišto”, kazao predsjednik HDZ-a BiH.

No, zašto je Dragan Čović ustuknuo u utrci za Državno predsjedništvo? Zato što ne voli da gubi. A shvatio je da je to izvjesno.

“Što se njegovog utjecaja tiče, ne bi značilo ništa. Što se, pak, njegove narcisoidnosti tiče, to bi bio poraz s kojim bi se on osobno morao dugo, dugo nositi. To je samo nešto što bi njemu iz njegove perspektive narušilo utjecaj i društveni imidž kojeg on misli da još uvijek ima”, smatra akademik Slavo Kukić.

Da je Borjana Krišto osoba od povjerenja potvrđuje i ova kandidatura, jer njeno ime nije bilo jedino u opticaju među onima koje Dragan Čović može umjesto sebe staviti u trku.

“Ona je odani vojnik HDZ-a ili, tačnije, Dragana Čovića. Ona njega neće ugroziti ni u kojem slučaju, svejedno i da prođe u Predsjedništvo ili da ne prođe, to će biti dobro za Čovića i za HDZ BiH. Da je kojim slučajem Čović kandidirao Marija Kordića, recimo, gradonačelnika Mostara, sigurno bi bila drugačija situacija. On bi ga mogao ugroziti na narednim unutarstranačkim izborima i možda preuzeti stranku i što bi bilo ispravno jer on vodi neku umjereniju politiku”, ocjenjuje politička analitičarka Ivana Marić.

Dakle, kandidat HDZ-a za Predsjedništvo na crtu će Željku Komšiću. Dosad su gubili. I Čović i Krišto.

“Izgubila je od Komšića 2010, izgubit će i sada. Tada je Komšić dobio tri puta više glasova od nje. Gospođi Krišto ovo je prilika da izvaga svoju težinu – ne samo što se tiče hrvatskog biračkog tijela nego i u svom livanjskom kraju. Sasvim sam siguran da rezultatom koji dobije u livanjskom kraju neće biti zadovoljna, dapače, kad ostane među četiri zida udarat će se u glavu što joj je sve to trebalo”, dodaje Kukić.

Šta očekuje pitali smo i Borjanu Krišto, no odgovor nismo dobili. Inače, još od davne 2006. Krišto čuva Čovića. Naime, kada je Dragan Čović uhapšen u novembru 2006. godine, Sud BiH je za njegovo puštanje da se brani sa slobode odredio kauciju od 3,1 milion KM. Upravo je Krišto bila jedna od onih koji su pritekli u pomoć i založili vlastitu imovinu za šefa. I zato mnoge i nije pretjerano iznenadila činjenica da je Čovićev izbor upravo ona. Jer se i ona, jednako kao i svi ostali visokorangirani kadrovi HDZ-a za politiku stranke pitaju jednako – nikako.

“Ja nisam kandidat na bilo kojoj listi jer sam kandidat na svim listama. Neviđeni kandidat”, poručio je Čović.

I upravo ova izjava potvrđuje i mišljenja naših sagovornika. Borjana je tu da pomogne Draganu, jer bolje da izgubi ona nego šef. A šefu je lični gubitak bolniji od onog stranačkog. Jer pozicija u Predsjedništvu, kako kažu mnogi, Čoviću ništa osim ličnog zadovoljstva ne znači. Njemu su bitni samo organi u kojima se procesi u ovoj zemlji mogu blokirati. A to je Dom naroda. Tamo ga mjesto svakako čeka. Jer čovjek koji je unutar HDZ-a i HNS-a apsolutni vladar želi to biti i na mjestu odluka.

SB

To Top
$(".comment-click-3010").on("click", function(){ $(".com-click-id-3010").show(); $(".disqus-thread-3010").show(); $(".com-but-3010").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });