“NE SAM BAKIRE, NE SAM”: Komšić reagirao na potez Izetbegovića da ide u Bruxelles

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je na odluku Bakira Izetbegovića da ide u Brisel na poziv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, a koji je u isto vrijeme na sastanak pozvao i Dragana Čovića i Milorada Dodika, predsjednike SDA, HDZ BiH i SNSD-a.

“Potpuno beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika, a također zna da od Varhelyia ništa dobro ne može očekivati. Kao što mu je jasno da će Varhelyi tzv. “satl diplomatijom” pokušati uspostaviti dijalog “plemenskih poglavica” koji gazduju “svojom teritorijom”. Od toga ne može biti nikakve koristi, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana.

Izetbegoviću je također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Evropskog vijeća i njegovih zaključaka kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija. Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Brisela posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delića – “ne sam Bakire, ne sam”, navodi se u reakciji Komšića.

SB