Vijesti

Čović: Mostar je stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv

“Predstavljat će nas legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, koliko god iskušenja oko toga ima i koliko nismo realizirali projekt izbornog zakonodavstva i ustavnih promjena za koje smo se zalagali proteklih godina”, istaknuo je Čović.

Peti hrvatski iseljenički kongres održava se na Sveučilištu u Mostaru kako bi se, kako je saopšteno, “ukazalo na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske”.

Organizatori Hrvatskog iseljeničkog kongresa su Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i SUM.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović obratio se na svečanom otvaranju kongresa.

“Trebao bi puno toga kazati o svim aktivnostima koje možemo zajedno uvezati u jedan kvalitet, o demografskim problemima, problemima hrvatskog naroda u ovom trenutku u BiH, jer se nalazimo u specifičnom vremenu, kako očuvati svoj suverenitet u BiH, našu konstitutivnost, legitimno predstavljanje i sve ono što bi trebali kao jedan ustavno jednakopravan narod predstavljati u našoj BiH”, kazao je Čović.

Prisutne mlade pozvao je na Sveučilište u Mostaru, na, kako je rekao, jedino javno sveučilište u kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

“Uvjeren sam da je ovo dobar poziv svim našim mladim ljudima da dobiju stipendije a da im mi to osiguramo kroz Hrvatski narodni sabor i dođu na naše Sveučilište, a oni koji ne znaju hrvatski jezik, imamo studije i na engleskom jeziku. I to može biti dio dobrog uvezivanja i okretanja nama. Ne da se bavimo sami sobom, nego da pokažemo svima diljem svijeta i da možemo zajedno kroz jedan pleter poslati poruku kako Hrvati Bosne i Hercegovine jesu svoji na svome. Da ćemo i kroz ovaj izborni kapacitet izboriti se za našu potpunu jednakopravnost, kao konstitutivni narod. Predstavljat će nas legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, koliko god iskušenja oko toga ima i koliko nismo realizirali projekt izbornog zakonodavstva i ustavnih promjena za koje smo se zalagali proteklih godina”, istaknuo je Čović.

Pozvao je okupljene da se zajedno posvete pitanju kulture, nacionalne kulture i hrvatskog naroda.

“Na globalnoj razini kroz svoju posebnu vrijednost i ponos koji imamo, kroz sve ono što danas kroz jednu izvrsnost koju gradimo kroz naše Sveučilište, kroz institucije koje su ovdje danas i stoluju u Gradu Mostaru, zbog toga je Grad Mostar stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv toga, jer sve naše institucije, nacionalne institucije hrvatskog naroda ovdje u Mostaru”, kazao je Čović.

Iz Hrvatskog iseljeničkog kongresa tvrde kako je razvojna i politička budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini tijesno povezana s odnosom Republike Hrvatske prema njima. U trodnevnom radu koji je zamišljen kao rasprave u više panela u prostorijama Sveučilišta u Mostaru, kako je navedeno, govorit će se o odnosima između iseljeništva i domovine, iskušenjima, odnosima u BiH, nastavku trenda iseljavanja, ekonomskim potencijalima, ulozi i djelovanju crkve. Na kraju će Hrvatski iseljenički kongres usvojiti posebnu rezoluciju. Pokrovitelji održavanja Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa su Sabor Republike Hrvatske, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Mostar.

N1

To Top
$(".comment-click-3013").on("click", function(){ $(".com-click-id-3013").show(); $(".disqus-thread-3013").show(); $(".com-but-3013").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });