BEĆIROVIĆ O POVEČANJU PRIHODA FUNKCIONERIMA:“Smatram da je to neviđeni čin drskosti, bahatosti i bezosjećajnosti”

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici odbio je prijedlog Denisa Bećirovića iz SDP-a da se uvrsti nova tačka dnevnog reda u okviru koje bi bilo razmotreno povećanje pitanja prihoda državnim funkcionerima. Za ovakav prijedlog glasalo je troje delegata, pet je bilo protiv, nije bilo suzdržanih.

Obrazlažući ovakav zahtjev Bećirović je istakao da smatra kako je cjelokupna BiH svjedok sramnog prijedloga kojim se predviđa povećanje plata.

“Smatram da je to neviđeni čin drskosti, bahatosti i bezosjećajnosti. Prije pola sata sam na Komisiji za budžet i finansije glasao protiv takvog prijedloga. Želim pozvati sve kolege u Domu naroda da ili zaustave ili ublaže ovakav jedan prijedlog. Možemo ga zaustaviti ozbiljnim sistemskim mjerama i pristupom ili ublažiti nekim ‘sadaka’ pristupom da dajemo po 500 KM u humanitarne svrhe. Predlažem da izaberemo ozbiljan pristup. To znači da zaustavimo, a imamo te mehanizme, ovo sramotno povećanje državnim funkcionerima. Predlažem da uvrstimo novu tačku dnevnog reda, u okviru ove tačke bismo razmotrili ovo nemoralno povećanje prihoda izabranim zvaničnicima na državnom nivou i donijeli konkretne zaključke. Imam i konkretne zaključke u pisanoj formi i predlažem da to kao prethodno pitanje raspravimo, donesemo konkretne zaključke kojima ćemo obavezati Vijeće ministara BiH da ispravi ovakav jedan prijedlog koji je došao od vladajućih stranaka”, kazao je Bećirović.

Delegat Mladen Bosić (SDS) je imao i usmeni prijedlog o stavljanju na dnevni red Zakona o ukidanju akciza na gorivo, ali se o tom prijedlogu Dom naroda nije izjašnjavao.

“Prije četiri mjeseca je Predstavnički dom poslao u hitnu porceduru Domu naroda Zakon o ukidanju akciza na gorivo. Evidentno je da se taj zakon raznim procedurama usporava i na neki način pokušava izbjeći prije izbora, da nikako ne dođe na dnevni red. Ako je išta bilo hitno u protekle četiri godine, bilo je hitno da se vlasti na neki način opredijele u smislu direktne pomoći građanima da ublaže krizu, U međuvremenu je inflacija podivljala i mi imamo nužnost da takav zakon usvojimo. Ne znam u kojoj fazi je takav zakon, a ako neke komisije trebaju da daju mišljenje predlažem da u pauzi ovog zasijedanja to urade”, poručio je Bosić.

Podsjetimo, Dom naroda PSBiH danas raspravlja o samo jednoj tački dnevnog reda i to o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljenog od Predstavničkog doma državnog parlamenta. Samim time, odlučit će se i da li će biti povećane plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM.

N1