POLITIČARE ZANIMA SAMO VLASTITI INTERES: Šta smo uradili na putu ka Evropskoj uniji…

Evropsko vijeće spremno je Bosni i Hercegovini dati kandidatski status, ali ona prethodno mora provesti reforme u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, kao i ustavnu i izbornu reformu, izjavio je to predsjednik Vijeća Charles Michel. Bh. političari uglavnom nedostupni za izjave, oglašavali su se saopćenjima, u kojima su jedni druge optuživali za neuspjeh.

Evropski šamar za Bosnu i Hercegovinu, i to s razlogom, a sve upravo, kako poručuju evropski zvaničnici, zahvaljajući političarima koji zemlju i građane duže vrijeme drže u blokadi. I dok se deklarativno zalažu za evropski put – rezultati izostaju. Tako je bilo i sa evropskim zakonima. Iz direkcije za evropske integracije (DEI) jasni su – Bosna i Hercegovina napravila je određene korake, ali i dalje većina suštinskih pitanja čeka na realizaciju.

DIREKCIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

“Usvojene su izmjene izbornog zakonodavstva vezanog za Mostar; ukinuta je odredba o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske; stvoreni su preduslovi za funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, usvojen je Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH i Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina.”

BISERA TURKOVIĆ, ministrica vanjskih poslova BiH

“EU nije zatvorila vrata Bosni i Hercegovini ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uslovljavaju interes sviju nas sa ispunjavanjem vlastitog interesa.”

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

“Mi moramo promijeniti izborni zakon odmah kako bismo mogli implementirati izborne rezultate nakon izbora, stvoriti politički ambijent da BiH, uz rješenje svih drugih pitanja iz onih 14 prioriteta, da bismo na jesen, eventualno, dobili kandidatski status.”

DUŠANKA MAJKIĆ, delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH

“Ako BiH kao država za četvrt vijeka svog postojanja nije riješila nijedan od nagomilanih problema, male su šanse da opstane kao zajednička država tri konstitutivna naroda, sa potpuno različitim političkim ciljevima i viđenjima njene budućnosti.”

Više u prilogu BHRT-a.

BHT