Pogledajte koga je Željana Zovko okrivila za neuspjeh Čovićevog modela Izbornog zakona u BiH – VIDEO

HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko gostovala je u programu HRT-a, te govorila o mogućem dobijanju kandidatskog statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji.

Zovko je u uključenju uživo često zamuckivala, te pokušala opravdati svoje loše rezultate u EU parlamentu, a za neuspjeh Čovićevog modela Izbornog zakona u BiH je optužila Socijaliste i zastupnike Zelenih, za koje je kazala da lobiraju za tzv. jugoslavenski model u BiH.

Odgovarajući na pitanje o zemljama koje su već dugo u tzv. ‘europskoj čekaonici’ i bili Bosna i Hercegovina mogla dobiti ubrzanog pristupa Uniji kazala je kako je premijer RH jasno rekao da Hrvatska bila i ostala snažno uz BiH, ali uz jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

– Hrvatski narod je najmanji narod i bez obzira na njegovu veličinu ne može se dovesti u poziciju da su njegova prava ukinuta. Tako je premijer još jednom snažno podcrtao kako u BiH treba doći do promjene izbornog zakona koji je nepravedan prema hrvatskome narodu u BiH i da Hrvatska s delegacijom HDZ-a stoji iza kandidature BiH u Uniji. Europski put je jedini put, a Hrvati povezuju BiH s Europom, kazala je.

Dodala je kako su europski zastupnici upoznati sa sigurnosnim pitanjima vezano za BiH koja su u Bruxellesu došla na temu vezano za moguće prelijevanje sukoba i štetnog utjecaja na BiH.

Pogledaj video:

SB