ČOVIĆ I RADMANOVIĆ U AKCIJI: Upućen zahtjev za dodjeljivanje kandidacijskog statusa BiH po ubrzanoj proceduri

Članovi Kolegijuma oba doma Parlamenta Dragan Čović i Nebojša Radmanović poslali su pismo Evropskom vijeću uoči dvodnevnog samita na kojem se očekuje dodjela statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Predstavnički dom i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su zahtjev za dodjelu kandidatskog statusa BiH po ubrzanom postupku radi očuvanja stabilnosti zemlje i ukazali na značaj izbornih i ustavnih reformi kako bi se omogućilo sprovođenje izbornih rezultata, potvrđeno je Srni iz Parlamenta BiH.

Članovi Kolegijuma oba doma Parlamenta Dragan Čović i Nebojša Radmanović poslali su pismo Evropskom vijeću uoči dvodnevnog samita na kojem se očekuje dodjela statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

U pismu, koje je proslijeđeno i Evropskom parlamentu, ministrima vanjskih poslova EU i Velikoj Britaniji, navodi se da izaslanici i poslanici oba doma Parlamenta BiH jednoglasno traže da BiH hitno bude dodijeljen kandidatski status.

“Naš zahtjev dolazi u vrijeme ozbiljnih izazova za evropski kontinent. Duboko smo svjesni radikalnog pogoršanja međunarodnih političkih, privrednih i sigurnosnih prilika, koje opravdano izazivaju osjećaj neizvjesnosti i ugrožene sigurnosti kod naše populacije, čije interese možemo zaštititi jedino ubrzanom integracijom u EU”, navodi se u zahtjevu Parlamenta BiH.

Dodaje se da bi dodjelom kandidatskog statusa BiH bila unaprijeđena stabilnost ove zemlje, te perspektiva proširenja EU na prostoru jugoistočne Evrope.

Čović i Radmanović u zahtjevu su ukazali i na značaj hitne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH da bi bilo omogućeno neposredno provođenje izbornih rezultata na sljedećim opštim izborima.

“Vjerujemo da hitnim ispunjavanjem prioriteta BiH znatno približavamo njenom strateškom cilju, visokim evropskim standardima vladavine prava i demokratske vladavine”, navedeno je u dopisu.

Evropska komisija predložila je da Ukrajini i Moldaviji na zasjedanju Vijeća EU bude dodijeljen status kandidata o čemu će se odlučivati na samitu danas i sutra, a Slovenija je službeno predložila da i BiH dobije status kandidata čemu se priključilo još zemalja EU, među kojima je i Hrvatska.

Lideri EU i zapadnog Balkana sastat će se danas u Briselu uoči junskog sastanka Evropskog vijeća, objavljeno je na sajtu EU.

SB