Vijesti

O čemu su pričali Dodik i Putin na sastanku, Kremlj objavio stenogram razgovora

Kremlj je na svojoj zvaničnoj stranici objavio stenogram razgovora Vladimira Putina, ruskog predsjednika i Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na njihovom sastanku održanom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu.

Među prvim porukama koje je Putin uputio Dodiku bila je ona da će “Rusija nastaviti razvijati svoje odnose s onima koji to žele” te poručio da je on (Dodik op.a.) jedan od njih.

“Jako mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. Hvala na dolasku na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da vam je bilo korisno i interesantno. Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijat će se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi”, kazao je Putin Dodiku nakon čega mu je poželio dobrodošlicu, piše na zvaničnoj stranici Kremlja.

Ni Dodik nije štedio riječi zahvalnosti.

“Želim vam zahvaliti za sve što činite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, a to ste, također, više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Mi pokušavamo provoditi svoju politiku bez uplitanja sa strane, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju. Zahvaljujemo Rusiji što je omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine. Ne može biti alternative ruskim energentima”, rekao je Dodik Putinu.

Dodik je zatim rekao Putinu da je razgovarao sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Alexejem Millerom, s kojim je, kako je naglasio, dogovorena izgradnja plinovoda prema Republici Srpskoj.

“Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari u vezi sa ugovorom između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju poslovati u Republici Srpskoj. Zarubežnjeft zadržava poslovanje. Nastavljamo raditi na razvoju naše saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Petersburga. Fakulteti i univerziteti sarađuju i sve se, naravno, dobro razvija”, naveo je Dodik.

Zatim je bilo govora i o situaciji u Ukrajini gdje je Dodik naglasio da se ona pomno prati te da razumije kontekst.

“Vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava ući u sve segmente. Živimo taj život više od 20 godina”, dodao je Dodik.

Ponovo je komentarisao rad Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH ponavljajući svoje tvrdnje da je on na tu poziciju izabran, kako kaže, bez odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

“Bez odluke Vijeća sigurnosti postavili su Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo priznati takvo stanje”, poručio je Dodik Putinu.

Nastavljajući dalje, Dodik je Putinu spomenuo i operaciju EUFOR/ALTHEA u BiH navodeći da se ona svake godine obnavlja kroz Vijeće sigurnosti UN-a.

Podsjetimo da je Dodik kasnije za medije rekao da je ovaj susret protekao uz mnogo razumijevanja, podrške i otvorenosti te da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru.

N1

To Top
$(".comment-click-2916").on("click", function(){ $(".com-click-id-2916").show(); $(".disqus-thread-2916").show(); $(".com-but-2916").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });