DENIS BEĆIROVIĆ:”Država mora zaštititi napadnuti energetski suverenitet BiH”

Povodom najnovijeg razvoja događaja o koncesijama na rijeci Drini, nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 2020. godine i gotovo dvogodišnje rasprave o ustavnosti dodijeljenih koncesija za izgradnju hidroelektrane na Drini između bh. entiteta RS i susjedne države Republike Srbije, reagirao je kandidat ujedinjene opozicije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

„Koncesija na ukupno tri hidroelektrane na rijeci Drini u vrijednosti više od milijarde KM je neustavna jer su bh. entitet RS i Republika Srbija potpisale su nešto što je u suštini međudržavni ugovor, iako jedna strana – entitet RS nema državni kapacitet već je samo jedna administrativna jedinica u nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Entitet RS u slučaju hidroelektrane na Drini nije dobio nikakvu saglasnost od Parlamentarne skupštine BiH i zato ovaj entitet mora prestati imitirati i podrivati ​​državni suverenitet Bosne i Hercegovine. Koncesije drugim državama mogu se odobravati isključivo u skladu sa suglasnošću koje za takve ugovore daje Državni parlament.

Ustav BiH ne dopušta entitetima da sklapaju međudržavne ugovore jer Dejtonski mirovni sporazum nije entitetima priznao međunarodni subjektivitet. Država mora odgovoriti i zaštititi napadnuti energetski suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je izložen učestalim napadima i osporavanju iz Republike Srbije, ali i iz Republike Hrvatske.

Jasno je da bh. entitet RS kao i bh. entitet FBiH nisu države i da to nikada neće biti, te da država Bosna i Hercegovina nije državna zajednica kako to neki pokušavaju lažno predstaviti. Ustavni sud BiH rješavajući po apelaciji donio djelomičnu odluku te je odlučio da spor između države Bosne i Hercegovine i bh. entiteta RS riješio na način da ovo pitanje proslijedi Zajednička komisija za koncesije kao drugostepenom organu koji rješava pitanje sporova koncesione naravi.

Važno je napomenuti da Komisija nije otklonila ozbiljne pravne i proceduralne nedostatke što znači da je sastav Komisije sporan po svom mandatu jer su istekli mandati članova Komisije, te da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija svoja ovlaštenja iskoristio da bi za predsjednika imenovao aktualni potpredsjednik kojem je mandat istekao. Proceduralni nedostaci već su problematizirani na Apelacionom sudu BiH, a ponovno ih je aktivirao i jedan od članova Komisije“, istaknuo je Bećirović.

NAP