Mevlut Cavusoglu: Bosna je propatila, ne možemo dozvoliti još jedan konflikt

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je nakon niza sastanaka danas u Sarajevu, bio gost na Internacionalnom univerzitetu Sarajevu.

Cavusoglu je na IUS-u prisustvovao je 14. svečanoj promociji i dodjeli diploma svršenicima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, gdje se i obratio prisutnima kazavši kako se u Sarajevu lijepo osjeća.

Istakao je kako Turska više neće dozvoliti da građani BiH prolaze kroz teške patnje kao što se to desilo u proteklom ratu, pa se referirao na rat u Ukrajini i kako Turska pokušava diplomatijom rješiti sukob.

“Ljudi u Sarajevu znaju kolika je cijena mira. I znamo da je cijena rata viša od cijene mira. Zato mi uvijek težimo diplomatiji. Od prvog dana konflikta u Ukrajini pokušavamo ga riješiti na diplomatski način. Pokazali smo svijetu da moramo podržavati suverenitet i nezavisnost svih država,” dodajući da će rat u Ukrajini još trajati.

Nakon današnjeg susreta sa reis-u-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i Christianom Schmidtom, Cavusoglu će se sutra sastati s članovima Predsjedništva BiH i ministricom vanjskih poslova BiH.

N1