IZ OHR-a PORUČUJU: Političke stranke više nikada neće moći blokirati finansiranje institucija BiH i izbora

Na tvrdnje da će i u budućnosti političke stranke moći igrati “budžetske igrice” i blokirati finansiranje izbora kakve smo ove godine vidjeli od HDZ-a BiH i njihovog ministra finansija Vjekoslava Bevande, reagovali su iz Ureda visokog predstavnika u BiH i poručili da nakon odluke Crhistiana Schmidta od 7. juna to više neće biti moguće.

“Odluke koje je visoki predstavnik donio 7. juna osiguravaju da ni za privremeno finansiranje državnog budžeta, kao ni za finansiranje izbora, više nije potrebna odluka Vijeća ministara BiH, nego i jedan i drugi proces teku automatski”, poručili su iz OHR-a na Twitteru.

Kako kažu, finansiranje izbora, funkcioniranje državnih institucija i isplata plata državnim službenicima nikada više neće biti dovedeni u pitanje zbog neusvajanja državnog budžeta.

Podsjećamo, visoki predstavnik je 7. juna iskoristio bonske ovlasti i donio odluku kojom osigurava puni iznos novca koji je Centralna izborna komisija BiH proračunala za održavanje Općih izbora. Prethodno je Bevanda opstruirao donošenje Nacrta budžeta ali i odluke o osiguravanju sredstava za izbore.

SB