EKSKLUZIVNO BAKIRA IZETBEGOVIĆA: “Do kraja godine očekujem kandidatski status za BiH u paketu sa…!”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, bio je večeras gost u programu televizije Hayat.

Politički sporazum iz Brisela ocjenjuje izuzetno dobrim za BiH.

“Sasvim dobro bih ocijenio sporazum. Veliki broj lidera parlamentarnih stranaka se odazvao, što je vrlo važno. Zatim sam naslov koji ide ka funkcionalnosti i jačanju institucija BiH, podršci Althea misije EUFOR-a, jačanje izbornog procesa, koordinacija odnosa sa EU i međunarodnom sigurnosnom politikom… Sve je to prihvaćeno. Jedna priča je važila za domaću javnost, a druga se iznosila pred liderima EU. Dodik je tako dao žmigavac i prihvatio sve protiv svoje destruktivne politike. Na sve sam odgovorio pred Charlesom Michelom, mora se znati ko je štetan faktor. Prihvaćen je moj zahtjev koji se suprotstavlja HDZ-ovom insistiranju na izmjenama Izbornog zakona BiH”, kazao je Izetbegović.

Smatra da će Milorad Dodik mijenjati svoju politiku prema vanjskopolitičkim promjenama i utjecajima.

“Dodik će mijenjati svoj kurs sa vanevropskog na evropski. Sasvim je jasno gdje pripadamo, a Dodik će se okretati shodno ekonomskim i globalnim kretanjima. Bilo je stavova da se entitet RS u sporazumu spominje manje nego BiH. To su djetinjarije. Zatim je insistirano na koordinacioni mehanizam. Začuđujuća je bila diskusija koju je bilo teško komentarisati. BiH sve više ulazi u fokus EU. Do kraja godine očekujem kandidatski status za BiH u paketu sa Ukrajinom”, istakao je Izetbegović.

HAYAT