NEBOJŠA VUKANOVIĆ: “Mijatović i SDP igraju za Dodika, stara koalicija…”

Međutim, ljuti politički protivnik Milorada Dodika, Nebojša Vukanović smatra da se iza svega krije igra člana Predsjedništva BiH.

“Mnogi su u Federaciji u zabludi misleći da je Vojin Mijatović neki veliki bh. patriota. To je čovjek koji je promijenio više stranaka i funkcija i sad glumi nekog velikog bh. patriotu kako bi pokupio glasove Bošnjaka u RS i omogućio Dodiku da lakše pobijedi na toj funkciji. To je, prema nama u RS, vrlo nekorektan potez opozicije iz Federacije.

SNSD od toga ima veliku političku korist. Dodik ima ogromnu moć. SNSD i SDP su stara koalicija koja nema zaborava. Mijatović da pobijedi u RS, nema nikakve šanse. Jedini cilj je da pokupi glasove dijela nezadovoljnih koji ne bi glasali za Dodika. Nije lako biti opozicionar u RS”, smatra Vukanović, pa nastavio:

“Mijatović treba da uzme dio glasova onih nezadovoljnih koji ne bi glasali za Dodika, uostalom stara ljubav između njega i SDP-a zaborava nema. Dodiku ne predstavlja ništa potrošiti koji milion KM kako bi osigurao da dobije vlast”, izjavio je Vukanović u emisiji Rezime na FTV.

Odgovarajući na pitanje da je Dodik platio SDP-u ili Vojinu Mijatoviću da bude kandidat za Predsjedništvo, Vukanović je odgovorio:

“Pa SDP ga je kandidovao. Nije se Mijatović sam kandidovao, a on da pobijedi u RS nema šanse.”

Smatra da se Dodik prilagođava izbornoj kampanji.

“Sjedio je sa ovima sa zapada i rekao dajte mi još četiri godine, sad sam prihvatio ANP, ako mi date da budem član Predsjedništva i vlast od 2022. do 2026. BiH će ući u NATO. A sa druge strane on namiguje Rusima. Rusija je sad u teškoj situaciji, poprilično izolovana, pa bilo ko da pruža podršku i on to koristi poigravajući se sa emocijama ljudi. Ambasador Kalabuhov je na neki način pokazao nepoštovanje prema svima nama. Održao slovo i otišao, nije čuo šta mi imamo reći. Milorad Dodik će ovih četiri-pet mjeseci raditi ono što uvijek radi pred izbore – glumit će velikog Srbina, patriotu, busat će se u prsa junačka, tobože će prkositi Zapadu, a u stvarnosti će odraditi sve ono što se od njega očekuje. On uopšte nije izolovan”.