Vijesti

Marin Topić: Dok ne budu tri Republike nema ni mira ni napretka države

Zamolio bih predsjednika M. T. Abraham Group Amira Grossa Kabirija da prihvati kandidaturu ispred Hrvatskoga narodnog sabora za člana Predsjedništva BiH“, kazao je mostarski slikar i arhitekt Marin Topić u emisiji Kompas Radio-televizije Herceg-Bosne.

„Uskoro će dobiti i bh. državljanstvo. Za kratko vrijeme u Mostaru je toliko dobra napravio. Oživio je Aluminij. Donio je svjetsku galeriju TheHubof Fine Arts u Mostar. Trenutno nam daje najveću sigurnost.“

Topić je podržao jačanje suradnje s Izraelom. „To je jedino pozitivno. Od Izraelaca možemo sve naučiti. Najpametniji su narod. Sve što je izmišljeno oni su napravili, od znanosti do umjetnosti. Bolje je imati njih za prijatelje jer nas drugi samo iskorištavaju. Svaka čast Draganu Čoviću na posjetu Izraelu“, kazao je Topić.

Poručio je kako Hrvate u BiH ne štite ni Njemačka ni Vatikan ni Amerika. „Amerikanci su radili u korist naše štete, ali ne možeš se suprotstaviti. Mi smo mali narod i moramo biti s Amerikom“, kazao je Topić.

Dotaknuo se i ustroja BiH. „Dok BiH ne bude ustrojena kao (federacija) tri republike nema ni mira ni napretka države. Federaciju treba ukinuti jer postoji samo zato da bi lova išla u Sarajevo.“ Dodao je kako se u svakoj europskoj državi prvo riješi nacionalno, a onda građansko pitanje.

„Tvrdim da su Herceg-Bosna i HVO napravili državu i Crnoj Gori i Kosovu i Makedoniji, a da ne govorim o Zagrebu i Sarajevu.“

Što se tiče izgradnje institucija poručio je kako su se Hrvati tijekom posljednjeg desetljeća ipak pomakli od hajdučije, kafana, škripa i pećina. „Pomaci su vidljivi, kazao je.

Kao jedan je od obnovitelja HŠK Zrinjskoga kaže kako je u teškim ratnim vremenima govorio da će to biti ne samo najuspješniji klub u BiH nego i više od toga.

„Trebali smo imati stadion za 30 tisuća gledatelja i do sada bi bili bar dva puta prvaci Europe. Igrali bi uvijek Ligu prvaka. Hercegovina i Središnja Bosna su bazen sportaša, a pojačanja se mogu dobiti i iz Dalmacije. Pa cijela reprezentacija Hrvatske je iz Herceg-Bosne. Nije slučajno što je i Luka Modrić iako iz Zadra ponikao u Zrinjskom. Jedino im je lopta iz Zagreba“, poručio je Topić i dodao kako smo sredina koja voli natjecanja i uspjehe.

dnevno.ba

To Top
$(".comment-click-2812").on("click", function(){ $(".com-click-id-2812").show(); $(".disqus-thread-2812").show(); $(".com-but-2812").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });