Vijesti

ZAVRŠEN SAMIT “OTVORENOG BALKANA” U OHRIDU: BiH, Kosovo i Crna Gora pozvani da se pridruže inicijativi

Lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije ukazali su danas u Ohridu, na kraju summita Otvorenog Balkana, na prednosti koje ta regionalna inicijativa donosi građanima i na ostvarena postignuća.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, govorili su i najviši zvaničnici Crne Gore i BiH, zemalja koje nisu članice Otvorenog Balkana.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je poslije današnjeg summita i potpisivanja sporazuma “još sigurniji da BiH mora postati punopravna članica” inicijative Otvoreni Balkan.

– Učinit ću sve što bude do mene da kamioni i roba iz BiH ne stoje na granici. Nadam se da su političari koji u BiH moraju da donesu tu odluku svjesni činjenice da nemaju pravo da to rade svojim prijevoznicima, poljoprivrednim proizvođačima, rudarima ni bilo kome ko proizvodi robu ili pokušava da je izveze – dodao je Tegeltija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uvjerenje da će danas potpisani sporazumi doprinijeti razvoju odnosa i približavanju naroda tri države.

– Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima, gledamo da pronalazimo rješenja kako bi ljudi živjeli bolje. Ne može to odmah da bude vidljivo, ali će postepeno biti vidljivo. Radit ćemo na tome, borit ćemo se za smanjenje svih birokratskih procedura – rekao je Vučić.

Naveo je da je trgovinska razmjena tri zemlje “u drastičnom porastu”, i dodao da su i politički odnosi napredovali.

– Mi iz Srbije ništa ne tražimo ni od koga iz Sjeverne Makedonije, samo želimo da imamo bratske i prijateljske odnose. Hoću da kažem ‘veliko hvala’ (albanskom premijeru) Ediju Rami što je bio dovoljno čvrst i snažan kada smo bili pritisnuti da odustanemo od Otvorenog Balkana. Bez njegove posvećenosti, energije i snage Otvoreni Balkan ne bi mogao da opstane – kazao je Vučić.

Albanski premijer je izrazio nadu da će na samitu Otvorenog Balkana ubuduće biti šest lidera, čime je apelirao na Kosovo da se pridruži inicijativi.

– Želim da nas bude šest. Otvoreni Balkan ne može da se zatvori, ko se suprotstavi, osuđen je na neuspjeh – kazao je Rama.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da postoji “direktna i jaka” podrška SAD i EU inicijativi Otvoreni Balkan i ocijenio da su jaki i napori njenih članica na europeizaciji regije (EU zapravo podržava zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, op. SB).

– Zemlje regije moraju postati članice EU, zato otvaramo nova poglavlja u suradnji u oblasti turizma i kulture – kazao je Kovačevski.

On je najavio rad na automatiziranom prelasku granica pomoću sistema za elektronsku naplatu putarine.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je na današnjem samitu u Ohridu vidio “definitivno jedno novo lice Zapadnog Balkana”.

– Sve teme o kojima je bilo riječi direktno se tiču boljeg života građana. Ovo je definitivno novi pristup, predstavlja totalni zaokret. Apeliram da nas naredni put bude šest, i da Otvoreni Balkan ima sve više i više učesnika. Volio bih da ovaj isti sastav, pojačan šestom državom (Kosovom), uskoro vidimo u Crnoj Gori – naveo je Abazović.

Vučić, Kovačevski i Rama su danas potpisali Sporazum o suradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblasti uzajamnog priznavanja diploma i diploma koje izdaju visokoškolske i druge ovlaštene ustanove. Zvaničnici tri zemlje potpisali su memorandume o suradnji u oblasti kulture, turizma i ekonomije, prenosi Beta.

SB

To Top
$(".comment-click-2801").on("click", function(){ $(".com-click-id-2801").show(); $(".disqus-thread-2801").show(); $(".com-but-2801").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });